NOVES RETALLADES
Política 14/05/2012

Montoro afirma que "els ulls de tot Europa i dels mercats” esperen nous ajustos de les autonomies

El ministre d'Hisenda reclama més retallades a Catalunya i avisa que la reforma de l'estat autonòmic perseguirà evitar el "malbaratament dels recursos" amb la duplicitat de competències

Roger Tugas
2 min
El ministre Montoro amb el president del Cercle d'Economia, Josep Piqué / ACN

BarcelonaEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha fet una conferència aquest dilluns al migdia al World Trade Center de Barcelona, convidat pel Cercle d'Economia. En l'acte, Montoro ha posat pressió en el Consell de Política Fiscal i Financera de dijous, quan es discutiran els plans de reajustament pressupostari de les comunitats autònomes, en afirmar que "hi ha posats els ulls de tot Europa i dels mercats", ja que al costat de la situació del sector bancari, "el dubte rau en si es podran equilibrar els comptes de les comunitats autònomes i els ens locals". D'aquesta manera, Montoro ha exigit a les autonomies i a Catalunya un fort compromís amb l'austeritat, atès que "o equilibrem el sector públic o no serà possible sortir de la crisi". "Hem d'estar tots compromesos amb l'estabilitat del dèficit públic, és el que ens dóna credibilitat", ha defensat per pressionar la Generalitat que apliqui noves retallades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha mostrat la confiança que el Govern acati les demandes de Madrid, ja que "Catalunya i les seves institucions han de jugar un paper fonamental, i sense Catalunya no podrem sortir de la crisi". De fet, Montoro ha assegurat que l'executiu central té clar que "Catalunya és terra d'emprenedors, que són els que necessiten aquestes reformes perquè flueixi el crèdit i tinguin capacitat per tornar a crear ocupació". D'aquesta manera ha fet una picada d'ullet als empresaris assistents a l'acte per tal d'obtenir-ne el suport a les exigències d'austeritat. "Aquesta és l'aposta de Catalunya, i en això treballa el govern espanyol", ha afirmat, ja que no veu "sortida de la crisi que no vingui protagonitzada per Catalunya".

Clarificació de competències

De la mateixa manera, davant una possible intervenció de la Generalitat si no acata les exigències i de la reforma de les administracions públiques que el Govern veu com un procés de recentralització, Montoro ha negat que es vulgui "refundar l'estat de les autonomies", ja que "hem de ser un país descentralitzat, [...] però això no pot portar al malbaratament de les administracions públiques i a la duplicitat de competències". El ministre ha reclamat, per tant, clarificar les competències de les comunitats autònomes i els ens locals, un procés que espera encarrilar abans de l'estiu, i un compromís clar amb l'austeritat.

stats