Política 27/04/2016

Crits d'"assassí" i "pocavergonya" a l'Eurocambra per la visita d'Otegi

Schulz no ha permès que la presència del líder abertzale a Brussel·les es discuteixi a l'hemicicle i ha dit que "no és un assumpte que sigui competència del ple"

Agències
2 min
Arnaldo Otegi, aquest dimarts Parlament Europeu

BarcelonaEl ple de l'Eurocambra ha començat aquest dimecres amb l'esbroncada per la visita d'ahir i avui a la institució europea del secretari general de Sortu i exlíder de Batasuna, Arnaldo Otegi. Al ple s'han sentit crits d'"assassí" i "pocavergonya" quan l'Esquerra Unitària Europea ha defensat la presència del dirigent abertzale a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del grup popular europeu, l'eurodiputat Manfred Weber, havia demanat la paraula a l'inici del ple invocant el reglament intern de l'Eurocambra per expressar el seu rebuig cap a la invitació d'Otegi, que va acusar el govern espanyol d'"obstaculitzar" el procés de pau a Euskadi.

L'eurodiputat popular l'ha acusat de ser "un antic terrorista", així com un "terrorista condemnat", i ha opinat que és una ofensa per a les víctimes donar-li representació perquè "va en contra de la democràcia, la llibertat i la pau". Weber també ha demanat que en nom del seu grup parlamentari "s'examini aquesta qüestió", i ha recalcat el "transfons" dels "atemptats terroristes recents de Brussel·les".

La seva intervenció ha provocat una onada sonora d'aplaudiments en el ple, inclosos els de les eurodiputades de PP, Teresa Jiménez Becerril, i d'UPyD, Maite Pagazaurtundúa, que aquest dimarts van convocar un minut de silenci en honor a les víctimes d'ETA, coincidint amb la participació d'Otegi en l'acte del grup d'Amics del País Basc a l'Eurocambra.

El president de l'Eurocambra, Martin Schulz, ha dit que prenia nota de les paraules de Weber però ha rebutjat "permetre el debat" sobre la polèmica visita d'Otegi perquè "no és un assumpte que sigui competència del ple". No obstant, ha dit que entenia el malestar i que havia rebut "moltes cartes" sobre l'assumpte.

L'eurodiputada de l'Esquerra Unitària Europea, la comunista alemanya Gabriele Zimmer, ha deixat clar que "tots" estan a favor de "la lluita contra el terrorisme", però ha defensat Otegi deixant clar que "s'ha de donar la possibilitat a persones" que han apostat "a favor d'un procés de pau".

stats