Política 17/10/2017

Cs es queda sol al Congrés en la moció contra l'"adoctrinament" a les escoles catalanes

El PP s'ha abstingut i la resta de partits hi han votat en contra

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els diputats del PDECat han mostrat cartells al ple demanant la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. EFE

MadridNi el PP ha donat suport aquest dimarts a la iniciativa sense efectes legislatius de Ciutadans al Congrés per llimar l’escola en català. El diputat del partit taronja Toni Cantó s'ha quedat sol denunciant el que entenen com a “adoctrinament ideològic” als centres educatius i demanant que Alta Inspecció controli els professors, se’ls pugui arribar a multar i es protegeixi l’anonimat dels denunciats.

Els populars s'han abstingut –després de censurar que Ciutadans no els hagués donat suport a València davant els “intents de colonització cultural per part del catalanisme més ranci”–, mentre la resta de partits hi han votat en contra.

Ciutadans ha rebut una allau de crítiques de tots els fronts. Davant l’afirmació de Cantó que a Catalunya s’està “educant en l’odi”, els socialistes han sortit a defensar la immersió lingüística i a negar-se en rodó a inspeccionar els centres educatius.

El més ovacionat ha estat el diputat d'En Comú Podem Joan Mena, qui ha acusat Ciutadans d'actuar de "mala fet" i no haver "trepitjat mai una escola pública" a Catalunya.

Des del PDECat, Sergi Miquel ha acusat Cs de voler “vigilar les idees polítiques dels professors”, i la diputada Lourdes Ciuró ha enviat a Cantó una botifarra "deliberada". El més contundent ha estat Aitor Esteban, del PNB, que va titllar Cantó de “racista, sectari, fonamentalista espanyol i supremacista”.

Amb iniciatives com aquesta, Ciutadans confirma la seva deriva cap a l'arc més a la dreta en l'hemicicle al Congrés. El PP ha decidit anar agafat de la mà amb els socialistes en la resposta a Catalunya, i més en l'aplicació de l'article 155, i ha obviat el clam de Rivera de convocar eleccions el més ràpid possible per acabar amb els "colpistes" de la Generalitat. Enfadat, en sortir del ple el líder de Ciutadans ha assegurat que ni el mateix Mariano Rajoy sap com aplicarà l'article 155, mentre que PP i PSOE asseguren que ja ho tenen tot lligat.

Amb tot, en el ple d'avui sí que s'ha aprovat una iniciativa dels populars amb els vots dels socialistes perquè a les escoles s'ensenyi durant tot l'any que ve "l'esperit de concòrdia" de la Constitució del 1978, ja que se celebraran 40 anys de la carta magna, un text gràcies al qual, ha afirmat, Espanya va poder "superar enfrontaments, dificultats i conflictes" i avui és "una de les democràcies més pròsperes i assentades del nostre entorn".

Els diputats del PDECat han assistit al ple brandant clavells, mentre que els d'ERC han optat per no ser-hi com a mostra de rebuig a l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium Cultural. També han mostrat cartells demanant "llibertat presos polítics". A l'escó dels diputats republicans descansaven cartells amb les imatges de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart que demanaven "llibertat".

stats