Política 13/02/2016

C’s descarta fer president el líder popular per la corrupció

Podem ultima una oferta sobre transparència al PSOE

F.c.
3 min
Albert Rivera va participar ahir en un esmorzar informatiu a Madrid, on va deixar clar que les suposades irregularitats al PP invaliden la candidatura de Rajoy com a president.

MadridPrimer va ser l’operació Taula, que va impactar sobre el grup municipal del PP a València. Aquesta setmana el focus de la presumpta corrupció s’ha desplaçat a Madrid, amb l’escorcoll a la seu dels populars a la recerca d’indicis d’un hipotètic finançament irregular de la formació que presideix Esperanza Aguirre. Amb aquestes dues imatges a la retina, la sintonia entre Mariano Rajoy i Albert Rivera s’ha refredat amb rapidesa. Els dos partits de la dreta espanyola no sumen sols, però Ciutadans sempre ha defensat un acord a tres que inclogui conservadors i socialistes. Ahir, Rivera va afanyar-se a dir que, en aquestes circumstàncies, Rajoy no pot aspirar a repetir com a president del govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Qui no sap netejar el seu partit no pot netejar Espanya de corrupció”, va avisar el president de C’s hores després de reunir-se amb el líder del PP. Ho va dir en un esmorzar informatiu a Madrid, on el partit taronja va facilitar que els populars es mantinguessin al capdavant del govern autònomic malgrat els escàndols de Gürtel i Púnica, que han tacat la dreta madrilenya. Rivera no ho va passar per alt: “Si avui a Madrid hi ha un sol imputat, dura menys de 24 hores, no pas perquè el PP vulgui fer-lo fora sinó perquè Ciutadans no ho consenteix”. Els liberals -que a Andalusia van avalar Susana Díaz tot i el cas dels ERO falsos que afecta la Junta- sempre han justificat el seu posicionament argumentant que han deixat governar la força més votada. En el cas de Madrid, a més, la nova presidenta, Cristina Cifuentes, trencava amb el passat aguirrista. Ara, a escala estatal, no sembla disposat a aplicar el mateix esquema.

Es desinfla el pacte a tres

“No crec que Rajoy pugui ser el líder del canvi en aquest país”, va insistir Toni Roldán, portaveu d’economia de Ciutadans al Congrés. En la mateixa línia, Miguel Gutiérrez, secretari general del grup parlamentari, va considerar que “el temps de Rajoy ja ha passat” i va vincular-ho a una suposada corrupció “sistemàtica i sistèmica” al si del PP que, per Ciutadans, invalida que pugui liderar la regeneració de la democràcia espanyola. Explícitament, Gutiérrez va citar la imatge de les forces de seguretat de l’Estat entrant, dijous, a la seu del carrer Génova.

Allunyar-se de Rajoy, però, implica admetre la debilitat de la seva proposta de gran coalició. La reunió entre Rajoy i Sánchez va certificar l’atzucac. Per tant, ara Rivera haurà de centrar la seva estratègia en les negociacions amb el PSOE i en els possibles escenaris que s’obrin: participar en un eventual pacte que inclogui Podem (una possibilitat que C’s ja ha descartat); avalar amb una abstenció aquest govern d’esquerres per poder condicionar-lo i deixant, de passada, el PP tocat de mort a l’oposició, o bé desentendre’s d’un pacte que necessitaria el suport -explícit o implícit- dels sobiranistes. L’altre escenari, gens descartable, és la repetició d’eleccions.

El partit de Pablo Iglesias també ha posat el focus sobre la transparència. Segons va avançar Efe, faran arribar un document de propostes a Pedro Sánchez que inclourà, entre altres mesures, la creació d’un organisme específic per lluitar contra la corrupció. Podem va aferrar-se a aquesta qüestió per marcar distàncies amb C’s -amb qui es veten mútuament- i va recordar precisament l’entesa dels de Rivera amb el PP madrileny. Per l’esquerra alternativa, la sintonia que poden trobar amb els socialistes en diversos àmbits posa en relleu “l’antagonisme frontal” amb Ciutadans.

stats