Política 19/12/2015

Jordi Cuixart, un empresari fet a si mateix que arriba al capdavant d'Òmnium

El fins ara president, Quim Torra, i el vicepresident Vicent Sanchís abandonen la Junta Directiva de l'entitat. Entre les incorporacions, destaca l'exconsellera d'Ensenyament Carme-Laura Gil

Núria Orriols
4 min
Cuixart és crític amb el paper dels empresaris en els anys previs a la crisi.

BarcelonaEl dia 4 d'agost, minuts abans de les set de la tarda, Òmnium i l'ANC havien convocat una concentració a plaça Sant Jaume en favor del caràcter plebiscitari del 27-S. S'acabava de formalitzar la coalició de Junts pel Sí, integrada per CDC i ERC –a més del suport de les entitats civils–, i el sobiranisme ja escalfava motors per a la manifestació de l'Onze de Setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquell dia, Jordi Cuixart va ser l'encarregat d'encetar els parlaments. Era la primera vegada que un acte massiu Òmnium no estava representat per Muriel Casals, que acabava de fer un pas enrere per integrar-se de número tres a la candidatura de CDC i ERC per concórrer el 27-S. Cuixart, llavors vicepresident –Quim Torra havia assumit la presidència temporalment– va protagonitzar un discurs abrandat i molt aplaudit per part dels que s'havien acostat al Palau de la Generalitat per reivindicar el plebiscit de les eleccions.

Quatre mesos més tard, Cuixart s'ha convertit en president d'Òmnium, després d'haver liderat una candidatura de consens que no ha tingut rival a l'hora d'optar a dirigir l'entitat. Aquest dissabte ha estat validat al capdavant d'Òmnium per part de l'assemblea general.

Aquest empresari nascut a Santa Perpètua de Mogoda i resident a Sabadell, té una llarga trajectòria en el món de l'empresa i una relació estreta amb el teixit associatiu independentista: és membre fundador de FemCat i membre d'Òmnium des de 1996, i n'ha estat el tresorer de l'entitat en els darrers anys. Cuixart és un home que s'ha fet a si mateix: va engegar una empresa des de zero, Aranow, especialitzada en maquinària per fabricar embalatge flexible, com els sobres que serveixen per a medicaments o aliments. Té una cinquantena de treballadors i el 2013 va facturar poc menys de 7 milions d'euros.

En el seu discurs davant l'assemblea general d'aquest dissabte, Cuixart ha reivindicat el seu orígen treballador mentre descrivia com es va iniciar la seva trajectòria professional en el món de l'empresa. En el seu pas per Òmnium com a tresorer, Cuixart ha assegurat que s'hi ha deixat la pell, tenint en compte, a més, que en el seu mandat Òmnium va renunciar a les subvencions públiques de la Generalitat. "No volíem rebre ni un euro de diners públics mentre es tanquin ambulatoris", ha recordat.

La seva recepta és eixamplar la base social de l'indepentisme a través de la unitat de tots els ciutadans que viuen a Catalunya, "aquells dels vuit cognoms catalans" i els que no els tenen però que són "igual de catalans", ha dit, reclamant la cohesió social. No s'ha oblidat, tampoc, dels Països Catalans, augura un canvi amb els nous governs "amics" en la relació amb el Principat.

Sobre el rumb que prendrà ara l'entitat, Cuixart ha deixat clar que seran on han estat sempre, "donant suport a les institucions i actuant amb sentit d'Estat". I ha fet una petició explícita a Junts pel Sí i la CUP: que es posin d'acord "com sigui".

Recentment, en una entrevista a l'ARA Cuixart es confessava poc amant de sortir als mitjans. Ara, que és president d'Òmnium, s'haurà d'acostumar a ser un imant del focus mediàtic.

Les cares al capdavant de l'entitat

Noves incorporacions

A banda del nou president, Òmnium també ha renovat bona part de la Junta. S'incorporen com a nous membres Lluís Duran, Marina Gay, l'exconsellera d'Ensenyament Carme-Laura Gil, Roser Sebastià, Clàudia Pujol, Marta Garsaball, Blanca de Llobet i Òscar Gimeno.

Els que continuen

A la candidatura de Cuixart també s'hi integrava una part dels membres que ja formaven part de la Junta: la periodista Marina Llansana (vicepresidència primera), l'exconseller Joan Vallvé com a vicepresident segon, Jordi Bosch (secretaria) i Eulàlia Solé, Elena Jiménez, Sergi Rovira, Montserrat Gimeno, Ismael Peña, Jordi Ferré i David Basora com a vocals.

També es mantenen, perquè no els tocava renovar-se en aquesta ocasió (a Òmnium la Junta es canvia en cicles diferents), els vocals Oriol Sagarra, Marta Colomer, Marcel Mauri, Isidor Marí (vocals) i Pere Carles Subirà (tresorer).

Els que marxen

D'altra banda, Quim Torra, que havia assumit temporalment la presidència fins les eleccions, no renovarà, per motius personals. Tampoc repetiran el periodista i fins ara vicepresident Vicent Sanchis i els vocals, Gerard Birbe, Lluïsa Julià, Màrius Garcia i Llorenç Maristany.

De Casals a Cuixart, passant per Torra

Després del pas enrere de Muriel Casals per la seva participació a la candidatura de Junts pel Sí, el fins llavors vicepresident Quim Torra va assumir la responsabilitat de pilotar l'entitat en la darrera mobilització independentista de l'Onze de Setembre i la campanya trepidant del 27-S. Aquesta tardor, els membres de l'entitat van aconseguir consensuar una única candidatura que representés la renovació a la Junta Directiva, encapçalada pel fins ara vicepresident Jordi Cuixart.

Òmnium Cultural ha celebrat l'assemblea general aquest dissabte, on a banda d'escollir els nous membres de la Junta també s'ha aprovat el pla de treball i el pressupost del 2016.

stats