Política 21/09/2017

Els anticapitalistes impedeixen que la policia entri a la seva seu

Els cupaires aconsegueixen distribuir els cartells del referèndum

Xavi Tedó / Jordi Mumbrú
3 min
Militants de la CUP celebrant, ahir, que la policia no va poder entrar a la seu del partit.

BarcelonaHo van provar però no ho van aconseguir. Els agents de la Policia Nacional van intentar ahir al migdia entrar a la seu de la CUP de Barcelona, al carrer Casp, però no van poder. Buscaven els cartells de l’organització que animen a votar a la consulta de l’1-O. Només arribar en van poden interceptar alguns que eren dins d’un cotxe però la major part dels cartells perseguits per la policia es van poder distribuir. Els anticapitalistes que eren a l’interior del local van veure per la videocàmera que qui picava a la porta eren agents de la policia i van abaixar les persianes. Tot seguit, la CUP va anunciar per Twitter que “membres de la Policia Nacional encaputxats” estaven envoltant la seu del partit, i ràpidament el carrer es va omplir de militants i simpatitzants. L’exdiputat de la CUP al Parlament David Fernàndez va parlar amb els agents i els va explicar que sense ordre judicial no podien entrar, i els va dir que si aconseguien l’ordre ja es veuria si els deixaven accedir-hi. Els militants que anaven arribant portaven cartells on es llegia “Que se’n vagin”, mentre cridaven “No són funcionaris, són mercenaris”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Poc després els agents -que encara no havien aconseguit el seu objectiu- es van apartar de l’entrada de la seu però no van marxar. Els Mossos d’Esquadra també van anar fins a la seu del partit i es van posar al costat dels agents de la Policia Nacional. En aquell moment, els militants de la CUP que hi havia dins de la seu van fer una cadena humana per treure ràpidament tots els cartells. A fora cada cop hi havia més gent. La diputada de la CUP Anna Gabriel va demanar als concentrats que s’asseguessin a terra i fessin “resistència pacífica”. La diputada va advertir que si la policia tenia la intenció de fer-los fora per entrar a la seu ho haurien de fer “un a un”. “Demà encara no hauran entrat a la seu de la CUP”, va afegir. La diputada també va dir: “Esperem que guanyin les urnes i no el cop d’estat”. Els dirigents de la CUP van insistir entre tots els assistents que la resistència havia de ser pacífica. “Davant les forces policials no caiguis en provocacions, deixa el cos en pes mort, alça el puny i somriu. Estem guanyant!”, deien des de les xarxes socials.

Suport d’altres partits

A més dels diputats de la CUP, també van anar fins a la seu del partit destacats representants d’altres partits, que es van voler solidaritzar amb els anticapitalistes i, sobretot, demostrar la unió a favor del referèndum i la seva oposició a la intervenció policial.

Entre d’altres, hi van passar els regidors del PDECat a l’Ajuntament de Barcelona Xavier Trias i Jaume Ciurana, així com el líder d’ERC a la capital catalana, Alfred Bosch. Tot i així, el primer a acostar-s’hi va ser el diputat i líder de Podem, Albano Dante Fachin. “Estem vivint moments terribles”, va dir, i va afegir: “Acompanyem els companys de la CUP perquè, tot i les diferències, tenim molt clar que en defensa dels drets bàsics i democràtics, tots els que creiem en la democràcia i l’estat de dret hem de fer pinya i estar junts”. El partit lila, que té la seu a prop del carrer Casp, va oferir les seves instal·lacions als militants de la CUP. En una piulada a Twitter amb un mapa de com arribar-hi van escriure: “Amb la seu de la CUP assetjada, si us cal carregar bateries, anar al lavabo o descansar, la seu de Podem és oberta per a tothom”. També van passar per la seu de la CUP David Companyón, d’EUiA, i alguns regidors del govern municipal de l’Ajuntament de Barcelona, com Gala Pin i Jaume Asens, entre d’altres. La solidaritat de la resta de partits va fer més amena l’espera dels cupaires, que també van rebre les visites de l’exfutbolista Oleguer Presas o l’actriu Carme Sansa. Els bombers també s’hi van presentar. L’equip legal de la CUP va intentar parlar amb els agents, però, segons van denunciar, no els van voler ni rebre.

La CUP va agrair la solidaritat rebuda assegurant que, ahir, defensar la seva seu era defensar “el referèndum i la democràcia”. Passades les vuit del vespre, els agents de la policia van marxar entre els aplaudiments dels centenars de concentrats que es van quedar al carrer durant una estona més. El setge a la seu de la CUP havia durat més de set hores.

stats