Política 27/06/2011

L'últim cara a cara Zapatero-Rajoy en deu claus (i una coda catalana)

El debat de política general que arrenca aquest migdia al Congrés clou el cicle polític del president del govern espanyol

Joan Rusiñol
3 min
El principi del final El PSOE va remuntar una mica a les enquestes el mes d'abril del 2010 però el declivi es va tornar irreversible a partir de l'aprovació, el mes de maig, d'un sever paquet de mesures per contenir el dèficit. Un gir radical en la política de Zapatero, tal com li havia demanat Mariano Rajoy en una reunió, pocs dies abans, al Palau de la Moncloa.

MadridA les 12 del migdia, amb l'hemicicle ple de gom a gom, començarà el sisè i últim debat de política general que enfrontarà el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del PP, Mariano Rajoy. El següent, previsiblement el 2013, ja el protagonitzarà un altre cap de cartell socialista. El cara a cara d'avui fa una flaire de final d'etapa i de balanç de set anys de gestió socialista. Hi ha, però, algunes claus que caldrà tenir ben en compte per aquells que segueixin de prop el debat (que a Madrid en diuen "de l'Estat de la nació").

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1.-Noves mesures? La crisi i les mesures per impulsar la reactivació econòmica seran les estrelles del debat de política general. La Moncloa no descarta noves iniciatives per contenir el dèficit d'acord amb les directrius europees. El PP ja avisa de noves retallades.

2.-Un Rajoy presidenciable. Al líder del PP, assenyalat per les enquestes com el polític més ben situat per presidir el govern espanyol a partir de les pròximes eleccions, l'analitzaran amb lupa. S'espera que faci un discurs més en positiu que anys enrere, amb propostes concretes.

3.-Rubalcaba, ben atent. El vicepresident primer i candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, seguirà amb atenció el debat que haurà de protagonitzar ell aviat. Tot i que el PSOE ho nega, caldrà estar atents per si pren la paraula en algun moment.

4.-Eleccions anticipades? A Madrid no s'aturen les especulacions d'un eventual avançament electoral al novembre. Avui planarà sobre el debat. En dirà res Zapatero? I Rajoy, demanarà eleccions anticipades o tàcticament ja no li convé?

5.-Euskadi, present. El PNB recordarà a Zapatero que els mesos que queden fins a esgotar la legislatura poden ser claus per consolidar el procés de pau a Euskadi, sobretot després de les contundents paraules d'ahir d'Arnaldo Otegi en contra de la violència d'ETA. És l'última carta exitosa que pot jugar Zapatero.

6.-La indignació es colarà al Congrés. Les reclamacions del 15-M marcaran el debat. Els grups de l'esquerra parlamentària ja han avançat que traslladaran algunes de les demandes del Moviment 15-M. A més, els indignats han dit que es manifestaran a prop del Congrés.

7.-A la recerca de CiU. Els nacionalistes catalans han recuperat una posició estratègica en la geometria variable del PSOE. Caldrà veure quins elogis els llença Zapatero i Rajoy i, sobretot, quin és la resposta, a la tarda, del portaveu, Josep Antoni Duran i Lleida.

8.-Les finances autonòmiques. La delicada situació de les finances autonòmiques ha posat al punt de mira les comunitats autònomes. Quin pes tindran avui? El PP i el PSOE han posat sobre la taula mesures d'austeritat dràstiques i han obert el meló d'una eventual harmonització territorial que, a principis d'any, va encendre les alarmes a les nacions com Catalunya i Euskadi. Això també ha donat peu a discutiu el paper de les diputacions o la possibilitat d'agrupar ajuntaments petits.

9.-Bipartidisme. La reforma de la llei electoral torna a estar de moda. Els partits estatals més petits, IU i UPyD, ho plantejaran.

10.-Cares noves. El nou poder territorial del PP es pot traduir a la tribuna de convidats, si vénen alguns dels nous presidents autonòmics. Quins socialistes històrics o exbarons vindran a donar suport a Zapatero? Quin serà el grau d'unitat a les files socialistes? Com es traduirà això en la posada a escena?

Coda catalana: L'Estatut. Avui fa un any que el Tribunal Constitucional va dictar la sentència al recurs del PP que va encendre els ànims de milers i milers de catalans que van sortir al carrer en contra d'aquella decisió i del llarg i agònic procés per arribar-hi. Al Congrés, Zapatero es va comprometre a recuperar les parts escapçades. Al cap d'un any no s'ha fet res i Catalunya ha desaparegut del centre del debat polític espanyol. Un repte pels portaveus del grups catalans, que hauran d'aixecar la veu.

stats