Política 26/04/2015

Homs avisa l'Estat que no podrà aturar les noves delegacions perquè estan "consolidades" pel TC

El conseller de la Presidència visita les instal·lacions de la propera representació del Govern a Àustria

Ara
2 min
Francesc Homs i Adam Casals a la nova delegació del govern a Viena

VienaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha avisat el govern espanyol que no podrà aturar les noves delegacions catalanes a l'exterior per molt que vulgui, ja que estan "consolidades pel mateix Tribunal Constitucional" a través de sentències. Aquest és el missatge que ha volgut donar Homs quan ha visitat les instal·lacions de la futura delegació de Viena, que estarà plenament operativa com a màxim al juliol. El delegat, Adam Casals, està ultimant els últims detalls per posar-la en marxa. "El que fem s'ajusta plenament a la legalitat. Les delegacions les podem obrir, les obrim i les estem obrint perquè tenim el marc legal per fer-ho", ha insistit, i ha denunciat l'intent de l'Estat de "boicotejar" l'acció exterior catalana amb el seu recurs al TC contra la llei que ordena l'acció exterior, el desplegament de la qual ha estat paralitzat per l'alt tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El responsable d'Exteriors de la Generalitat ha visitat el pis que la delegació de Viena ha llogat a la capital austríaca per instal·lar-hi la seu, un oficina en una finca règia estratègicament situada entre el Parlament d'Àustria i l'Ajuntament de Viena. En declaracions a l'ACN, Homs ha destacat que, després de quatre o cinc anys d'administrar una situació d'ajustos pressupostaris, la Generalitat comença una època en què es faran "salts endavant" per situar Catalunya al món, una època, ha dit, que "vindrà determinada pel que el poble català decideixi en els propers temps".

Tot i que s'estan preparant els últims detalls de la seu de la delegació, que estarà oberta al juliol com a molt tard, Adam Casals, el representant de la Generalitat a Viena, ja treballa i fa contactes de manera informal per donar a conèixer la realitat catalana, i anar situant a poc a poc la seva cultura, la seva economia, la seva realitat institucional en el context d'Àustria i de les organitzacions internacionals que hi tenen presència, ja que la capital austríaca és la tercera del món pel que fa a seus de les Nacions Unides, i és així un punt de connexió en matèria d'institucions a nivell internacional. La delegació de Viena implica també obrir canals de comunicació amb Croàcia, Hongria, Romania, Txèquia i Eslovàquia, que Casals ja està començant a explorar.

Per exemple, s'està preparant per a les properes setmanes l'acte de presentació del llibre 'Victus', d'Albert Sánchez Piñol, que s'ha traduït recentment a l'alemany per part d'una de les editorials més potents a Alemanya i que narra els fets del 1714.

stats