Política 19/01/2012

PP i CiU aproven una moció per buidar de contingut polític les delegacions catalanes a l'estranger

ERC critica el cost abusiu de les ambaixades espanyoles que, entre d'altres, van gastar 320.000 euros en jocs de taula, 115.000 en banderes o 141.600 en roba de llit

Acn
2 min

BarcelonaPP i CiU han aprovat conjuntament una moció presentada pels populars que insta el Govern a reorientar l'activitat de les delegacions de la Generalitat a l'estranger. Una proposta que pretén buidar de contingut polític les oficines exteriors perquè passin a tenir fonamentalment un paper de promoció de l'economia catalana a l'estranger. El contingut de la moció no difereix gaire del pla que el Govern va aprovar el passat 27 de desembre, que combina la promoció econòmica amb criteris d'austeritat i centra l'acció exterior de la Generalitat en determinades àrees geogràfiques. SI, ICV-EUiA i ERC hi han votat en contra i, en el cas dels republicans, han criticat els abusius costos de les ambaixades espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El contrast entre el que costen les ambaixades espanyoles i les catalanes ha dividit PP i ERC durant el debat de la moció. Mentre que els populars han recordat que la delegació de París costa 400.000 euros anuals, els republicans s'han centrat a analitzar algunes de les despeses de les ambaixades espanyoles durant el 2011. Entre d'altres, el diputat Pere Aragonès ha parlat dels 460.000 euros que es van gastar per manteniment dels jardins a París, més del que costa tota la delegació catalana a la capital francesa.

 Aragonès també ha posat altres exemples extrets del Butlletí Oficial de l'Estat. "324.000 euros en neteja a l'ambaixada alemanya, 390.000 euros en la restauració del pati interior del palau de l'ambaixada de la Santa Seu, o 6 milions en la construcció de la residència de l'ambaixador espanyol a Rabat". El diputat d'ERC ha insistit en el dispendi excessiu de les ambaixades espanyoles, que el 2011 van gastar "320.000 euros en jocs de taula, 115.000 en banderes o 141.600 en roba de llit".

Aragonès també ha citat com a despesa supèrflua i excessiva la de la monarquia espanyola, "que costa 8 milions més unes quantes propines que s'agafen alguns dels gendres de la monarquia precisament facilitades per algunes administracions governades pel PP".

 En l'altre extrem s'ha situat C'S, que ha demanat la supressió de totes les delegacions catalanes per coordinar l'acció exterior de la Generalitat a través de les ambaixades espanyoles, tal com ha demanat el ministre d'Afers Estrangers. Al final, només CiU i PP han votat a favor de l'esmena, un cop els populars han retirat el punt que pretenia que les oficines exteriors de la Generalitat passessin a dependre de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana. PSC i C'S s'han abstingut, i ERC, SI i ICV-EUiA han votat en contra de la moció.

stats