Política 24/07/2017

Sánchez-Camacho nega l'existència de l'operació Catalunya i no implica José Zaragoza en el dinar de La Camarga

L'exdirigent socialista es remet a la seva compareixença al Parlament el 2015, on va negar haver gravat la trobada

Ot Serra
3 min
La primera secretària de la mesa del Congrés, Alícia Sánchez Camacho al Parlament

Barcelona[Si veus aquest contingut amb una aplicació en dispositiu mòbil, clica aquí per veure la retransmissió en directe]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alícia Sánchez-Camacho compareix a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya del Parlament. Principalment, per la seva implicació en el dinar de La Camarga amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrussola, Victòria Álvarez. Hores abans ha comparegut l'exsecretari d'organització del PSC José Zaragoza, que va ser citat fa algunes setmanes després que alguns testimonis citats a la comissió l'apuntessin com la persona que va encarregar la gravació del dinar al restaurant barceloní. Tot i ja no participar de la comissió, diputats del PP i del PSC han fet acte de presència a la sala 4 del Parlament com a acompanyants dels compareixents del seu partit, fet que no ha passat per alt als representants de les formacions que sí que prenen part dels treballs.

"En cap cas s'ha produït l'operació Catalunya", ha arrencat l'exlíder del PP, que ha posat sobre la taula les declaracions de l'exministre Jorge Fernández Díaz al Congrés, on va afirmar que "no havia existit". La compareixent ha constatat que els tribunals són els que han de valorar si en les conclusions de la comissió de l'operació Catalunya del Congrés s'aprecien delictes durant el mandat de Fernández Díaz al ministeri de l'Interior i ha volgut recordar que s'han arxivat dues querelles i set denúncies. "No hi havia elements probatoris que confirmessin l'operació Catalunya", ha apuntat, i ha afegit que el que es desprengui de les comissions d'investigació parlamentàries no té cap efecte penal.

Sánchez-Camacho ha evidenciat que hi ha posicionaments "contradictoris" amb relació a qui va encarregar la gravació del dinar de La Camarga i no ha implicat l'exdirigent del PSC José Zaragoza. L'exlíder del PP a Catalunya també ha negat tenir "fiscals de confiança", cosa que hauria traslladat a Victòria Álvarez perquè denunciés el presumpte frau de la família Pujol. Sí que ha confirmat, però, que el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, va ser qui la va instar a organitzar la trobada amb Álvarez. Preguntada amb insistència per què no va acudir als tribunals a resoldre qui va gravar el dinar, Sánchez-Camacho ha afirmat que no tenia prou proves i ha assegurat que es va conformar amb el fet que es reconegués que s'havia produït un fet "il·lícit".

Zaragoza evita respondre explícitament sobre la seva implicació

José Zaragoza no ha fet ús del seu temps inicial i s'ha limitat a posar-se a disposició de les preguntes dels diputats. Obligada, la primera qüestió ha sigut respondre si va ser el responsable de la gravació, pregunta a la qual no ha contestat directament sinó que s'ha remès a la seva compareixença en la legislatura anterior, on ja va negar i contestar "'àmpliament" sobre aquest tema. Tot i la insistència dels diputats, Zaragoza no ha volgut repetir que no va tenir res a veure amb la gravació i s'ha remès constantment a allò que ja va declarar. "No canvia la meva resposta, la meva posició és la mateixa", ha apuntat. Finalment, el diputat de JxSí Roger Torrent ha aconseguit una resposta una mica més explícita: "No he encarregat cap gravació il·legal", ha respòs Zaragoza. En referència a les diferents veus que l'han assenyalat com un dels protagonistes del dinar de La Camarga, ha afirmat: "Jo no vinc a especular ni a interpretar el que declara la gent que ve aquí a parlar".

Zaragoza ha negat conèixer el nom de Pepón, que tal com ha apuntat la diputada de la CUP Mireia Boya apareix en la causa judicial pel cas de La Camarga i que, segons l'exdetectiu de Método 3 Julián Peribáñez, es refereix a l'exsecretari d'organització socialista. El compareixent, que ha avisat d'entrada que ho feia a títol personal i no com a representant del PSC, s'ha mostrat convençut que el PSC "no ha fet res il·legal".

'Patiment' és la paraula que ha utilitzat per definir la seva sensació mentre visualitzava el documental de 'Las cloacas de Interior': "No m'agradava el que veia". Malgrat que els diputats han insistit que Zaragoza opinés sobre l'operació Catalunya, no ha volgut entrar en si els fets són prou greus per portar-los a fiscalia, entre altres motius perquè, ha advertit, no és jurista.

En la sessió d'aquest dimarts també estaven citats el subdirector del diari 'El Mundo', Esteban Urreiztieta, que no ha havia respost i no s'ha presentat a la cambra catalana. La comissió el recitarà de cara al setembre. Tampoc no ha atès la sol·licitud de compareixença l'extreballadora de Método 3 Elisenda Villena, assenyalada com la persona que va col·locar el micròfon a la taula de La Camarga.

stats