Política 12/07/2017

Puigdemont: "Junqueras té l'encàrrec d'organitzar el referèndum i ho està fent"

El cap de l'executiu defensa que els preparatius de l'1-O van endavant

Maiol Roger / Gerard Pruna
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat clar aquest matí que ja li va encarregar al setembre de 2016 al vicepresident, Oriol Junqueras, la coordinació del referèndum: "Junqueras té l'encàrrec d'organitzar el referèndum i ho està fent", ha subratllat el president, en resposta a Xavier García Albiol (PP). Ho fa després que 'El País' publiqui avui que Junqueras ha rebutjat ser el conseller del referèndum, una figura que, tal com va avançar l'ARA, Puigdemont valora crear. Albiol ha volgut burxar en els dubtes del Govern i ha assegurat que als consellers "els tremolen les cames".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Puigdemont, el PP està "preocupat" perquè els preparatius del referèndum estan en marxa. "Vostès han passat d'una versió inicial de dir que aquest Govern només es preparava per a eleccions autonòmiques i això no funciona. La realitat va avançant en la direcció que vol el Govern, la majoria del Parlament, dels ajuntaments, i la que vol la gent del país".

Albiol, però, ha seguit burxant en les diferències dins de l'independentisme, i ha desafiat el president de la Generalitat a convocar un referèndum dins del PDECat per saber què pensen els seus companys de partit del seu lideratge.

S'hi ha sumat la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas. Tot i que la seva pregunta feia al·lusió a les reformes en l'IRPF aprovades al Congrés, ha acabat parlant de la destitució de Baiget i ha sostingut que "a qui diu la veritat el destitueix". "En aquest Govern la realitat i la sinceritat no hi tenen cabuda". Davant les acusacions d'Arrimadas, Puigdemont ha llegit les declaracions en què l'exportaveu de Cs a València acusava la cúpula de Ciutadans de ser "intolerants a la discrepància" i respondre amb "pràctiques mafioses".

Arrimadas i Puigdemont també se les han tingut per la promesa de proclamar la independència en 18 mesos. La dirigent de Ciutadans ha sostingut que el temps que porta de mandat Puigdemont ha estat caracteritzat per "les mentides", i que l'última és que organitzarà el referèndum. El president li ha respost que, com va prometre fa 18 mesos, els ciutadans podran decidir el futur de Catalunya i el Govern estarà preparat per tirar-ho endavant.

També el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet al·lusió al Procés durant la seva pregunta, en concret per reclamar a Puigdemont que es comprometi a no tramitar la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica per lectura única i que tampoc modifiqui parcialment el sistema electoral sense l'àmplia majoria necessària.

Puigdemont, però, ha respost a Iceta que la tramitació de les lleis és una potestat del Parlament i que si el reglament permet fer una cosa per lectura única no té sentit deixar-ho de fer. A més, ha criticat que altres vegades que s'han votat projectes com ara l'Estatut amb majories qualificades, després el Tribunal Constitucional "s'ho va carregar igualment".

En aquest sentit, ha recordat que "l'Estatut actual no és el que van votar els catalans". "Si parlem de qui ha vulnerat allò que els ciutadans de Catalunya han votat no som nosaltres, sinó el TC amb els seus recursos", ha conclòs.

La CUP, contra BCN World

Més enllà del debat sobre el dia a dia del Govern amb el referèndum -que continuarà després de la sessió de control-, la sessió ha estat marcada també per les novetats al volant del projecte abans conegut com a BCN World i que s'encarregarà de dur a terme Hard Rock. Així, el diputat de la CUP Sergi Saladié ha carregat contra l'executiu català per haver impulsat el projecte, i ha avisat del risc que en comptes de convertir Catalunya en "la Dinamarca del sud", acabi sent "Las Vegas d'Europa".

Puigdemont ha defensat la inversió, i més tard quan Jordi Turull (JxSí) li ha preguntat pel projecte, ha celebrat que tot "ha acabat molt bé". "És un projecte ambiciós i sostenible. Té efectes molt positius sobre l’economia i el mercat de treball, té uns efectes molt importants en el sector turístic del nostre país", ha valorat Puigdemont.

Quan acabi la sessió de control, començarà una compareixença del mateix Puigdemont centrada en els canvis que ha introduït en l'executiu. El cessament del conseller d'Empresa, Jordi Baiget, la creació de la figura del conseller del referèndum i els dubtes que comparteixen altres consellers pel que fa a l'organització de l'1-O marcaran la sessió plenària d'aquest dimecres a la cambra catalana.

stats