Política 13/09/2017

Rajoy: "Si citen algú per anar a una mesa [l'1-O], que no hi vagi"

Rufián porta una impressora al Congrés per denunciar els escorcolls de la Guàrdia Civil a la impremta de Constantí

Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa
2 min
Rajoy: "Si citen algú per anar a una mesa [l'1-O], que no hi vagi"

MadridEl govern espanyol es continua escudant en la legalitat davant la reclamació de propostes a Catalunya. En la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats, l'executiu s'ha refermat en el seu discurs d'ahir al Senat i ha assegurat que "l'immobilisme és relatiu", sobretot per a aquells que no saben cap on anar. Però més contundent que Rajoy ha estat la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría que ha repetit que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "va matar la democràcia" en un enfrontament directe amb el diputat d'ERC, Gabriel Rufián, que ha mostrat una impressora a la vicepresidenta i li ha dit: "Deixin de fer el ridícul buscant impressores".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Als passadissos del Congrés, el president espanyol s'ha tornat a referir a la situació a Catalunya i s'ha dirigit directament als ciutadans: "Si citen algú per anar a una mesa, que no hi vagi". A més, ha afegit que "només" preveuen que es compleixi la llei "i es respectin els drets de les persones", i això, segons ell, no és el que va passar la setmana passada al Parlament, quan "es va liquidar la sobirania nacional". "Això no havia passat mai als països del nostre entorn", ha continuat.

Tant el portaveu de Ciutadans, Albert Rivera, com el d'En Comú Podem, Xavier Domènech, han exigit al govern espanyol propostes i li han retret l'immobilisme. A més, el diputat català ha anunciat que el seu grup sol·licitarà la compareixença de Rajoy abans de l'1-O, tot i que encara no té lligat el suport necessari del PSOE.

Davant la pregunta de Rivera, Rajoy ha admès que la Constitució "no és un text immutable", però ha defensat que neix amb vocació de permanència i que, fins ara, hi ha hagut pocs canvis, els necessaris.

"Hi ha qui intenta acabar amb la sobirania nacional i inventar-se una legalitat paral·lela", ha assegurat Rajoy que ha insistit que la prioritat del govern espanyol és aturar el "disbarat" en un moment en què Espanya està sobrada "d'ocurrències".

Rufián porta una impressora al Congrés

Al mateix temps, Sáenz de Santamaría ha retret a Domènech els seus contactes amb ERC i ha tornat a carregar contra el govern de la Generalitat i els debats parlamentaris que van acabar amb l'aprovació de les lleis per convocar el referèndum. Però l'enfrontament directe ha estat amb Gabriel Rufián, que ha fet la seva intervenció amb una impressora sota el braç. "El millor termòmetre de la qualitat de la democràcia és el tracte que es fa al discrepant", ha sentenciat Satamaría retraient el tracte discriminatori que als seus ulls la presidenta del Parlament va tenir envers les minories parlamentàries a Catalunya.

"Vostè pot venir avui aquí i portar el que vulgui i portar posat el que vulgui, pot fer un resum dels millors tuits de la setmana, o pot portar la impressora per ensenyar-nos a fer manualitats per fabricar-se un referèndum des de casa", ha respost Santamaría, que ha assegurat, en canvi, que el Parlament de Catalunya va actuar com una tirania.

stats