Política 30/12/2011

Mas vincula el pacte fiscal a l'enfortiment dels ponts amb Espanya per sumar-hi PSC i PP

El president referma el sentit i la coherència de la seva política de retallades

Ferran Casas
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha pronunciat aquest vespre el seu discurs de Nadal televisat amb referències explícites l'actualitat política. D'una banda ha abordat el pacte fiscal i la possibilitat que el PSC i el PP se sumin al consens del qual, en aquest moment, ja participen CiU, ICV i ERC i, de l'altra, s'ha referit al context de retallades i a la crisi amb els sous dels funcionaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre el pacte fiscal, i en una de les poques referències que en el seu discurs ha fet a l'autogovern, ha afirmat que el 2012 ha de ser l'any en que el consens que hi ha al carrer sobre la necessitat de millorar el finançament de Catalunya (ha evitat parlat de concert) es traslladi al Parlament. De fet, així li ho va demanar ahir ell mateix al nou líder del PSC, Pere Navarro. Intentant desvincular la seva aposta dels avenços en autogovern i de l'exercici del dret a decidir si aquesta topa amb un mur a Madrid, Mas ha afirmat que "si la proposta és escoltada i atesa, els ponts entre Catalunya i Espanya es reforçaran". Però si només es troba amb un "no" per resposta del govern espanyol o del PSC i el PP a Catalunya la relació "es debilitarà encara més".

Mas ha afirmat que les retallades i les mesures que està prenent el seu govern "tenen sentit" per més doloroses que estiguin sent i que tots aquests anys no quedaran en el no-res. Se'n podran extreure lliçons, ha afirmat. El president ha fet també una referència als "errors". En un procés com aquest, de retallades i de forta crisi, "es cometen errors i el govern no n'està lliure". "Són errors i punt i cal reconèixer-ho", ha afirmat. És el mateix que va fer el conseller d'economia, Andreu Mas-Colell, després que se sabés que s'havia desgravat als funcionaris l'IRPF d'una nòmina que encara no havien cobrat per les tensions de tresoreria.

Mas ha mostrat disposició de seguir encaixant les crítiques perquè, ha afirmat, la seva disposició segueix sent afrontar els problemes i prendre les mesures que calgui "sense por de ser criticat o escridassat" i per damunt dels interessos corporatius o partidistes.

stats