Política 18/06/2012

Dívar, sense el rei: "Un estat que debiliti el poder judicial fa inexistent l'estat de dret"

El príncep Felip president l'acte del bicentenari del Tribunal Suprem, després que el rei Joan Carles hagi esquivat la foto al costat de Carlos Dívar

Joan Rusiñol
2 min
Carlos Dívar, al costat del príncep Felip, en l'acte en què se celebraven els 200 anys de Tribunal Suprem espanyol / EFE

MadridEl president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Dívar, ha assegurat aquest dilluns que "un estat que debiliti la posició institucional del poder judicial dificulta o fa inexistent l'estat de dret". La reflexió l'ha feta durant l'acte solemne de commemoració del bicentenari de l'alt tribunal i en un moment en què ell està fortament qüestionat. De fet, dissabte Dívar va anunciar al ple del CGPJ que aquesta setmana prendrà una mesura "contundent", que tothom ha interpretat com la renúncia al càrrec després de perdre la confiança de la majoria dels vocals del màxim òrgan de govern dels jutges. A Dívar se l'acusa d'haver malbaratat diners públics en viatges de caire privat, sobretot a Marbella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dívar ha dit que "el poder judicial compleix i ha de complir la missió de controlar els poders públics". Per això, ha reclamat "una estricta separació de poders i un reconeixement del poder judicial com un poder de l'Estat".

Els assistents han dedicat un aplaudiment fred, de cortesia, al president de la quarta institució de l'Estat, en una cerimònia que ha durant 20 minuts.

L'acte ha estat presidit pel príncep Felip, després que el rei Joan Carles esquivés comparèixer al costat de Dívar amb l'argument d'un viatge a l'Aràbia Saudita. L'hereu de la corona espanyola ha traslladat una "afectuosa salutació" del monarca. El príncep s'ha militat a recordar "la importància fonamental del Tribunal Suprem", sense fer cap menció a les turbulències que sacsegen el poder judicial.

A l'acte també hi han assistit la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Al carrer, durant l'acte, hi ha hagut una sorollosa protesta de treballadors del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

stats