Política 30/11/2015

ERC tanca files: "Sense Mas no es farà la independència"

C's i PP demanen a Mas que marxi, Duran veu "coherent la CUP i Iceta creu que s'està fent el "ridícul" i que les eleccions al març s'obren camí

G.pruna / N.orriols / S.gonzález / R. Tugas
5 min
Gabriel Rufián, en roda de premsa / ACN

BarcelonaDesprés que la CUP hagi celebrat una assemblea amb els seus militants per debatre l'estat de les negociacions amb Junts pel Sí i hagi reiterat el seu veto a Artur Mas, els partits del bloc no independentista s'han abonat aquest dilluns a criticar el sobiranisme per la situació de paràlisi que consideren que viu Catalunya. En canvi, ERC s'ha mantingut ferma a l'hora de mantenir el líder de CDC com l'únic candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat.

ERC

Rufián: "Sense Mas i el que representa, no es farà la independència"

El cap de llista dels republicans el 20-D, Gabriel Rufián, ha deixat clar que "l'adversari polític real del procés són C's, PP i PSOE, que són el mateix", però també ha replicat amb claredat a la CUP: "Sense Mas i el que representa, no es farà la independència". "Si algú pensa que ERC ha de fer alguna cosa per l'acord, que ho digui, estem disposats a fer el que sigui", ha asseverat, i ha destacat les celebracions de les forces unionistes com a mostra de fins a quin punt és important l'acord, malgrat que ha deixat clar que no accepta posar a debat qui ha de liderar la Generalitat els propers 18 mesos.

Sigui com sigui, Rufián ha afirmat que els republicans no volen "debats fratricides entre independentistes" i que "no hi ha pla B" més enllà del pacte dels 72 diputats independentistes. "Abans de parlar de segons quins plans de xoc, cal l'acord, i sense acord no hi ha ruptura democràtica ni procés constituent possible", ha insistit, i encara ha avisat els cupaires que dubten de Mas: "La millor manera que té la CUP de saber si Mas va seriosament i farà la independència és fer-lo president". El candidat republicà ha demanat paciència, però sempre subratllant que Junts pel Sí "tenia un candidat inequívoc" i "no està disposat a presentar un altre candidat, la gent ha votat en un sentit". "L'escenari alternatiu és que Inés Arrimadas i Carme Chacón brindin, i això no ho podem permetre", ha conclòs.

C's

Arrimadas: "Mas no té altre marge que dimitir i reconèixer que ha fracassat"

Després del "nou episodi de la sèrie de terror" sobre el debat d'investidura, la líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, ha assegurat que el president de la Generalitat, Artur Mas, "no té altre marge que dimitir i reconèixer que ha fracassat" i que no té ni una majoria social favorable a la independència ni una majoria parlamentària per ser investit president. Tot i admetre que no és positiu que Catalunya visqui unes noves eleccions anticipades, ha defensat que és millor tornar a les urnes que no un pacte entre JxSí i la CUP per declarar la independència.

"Si hem d'anar a unes noves eleccions, hi anirem a totes", ha avisat la líder de Ciutadans, que ha assegurat que té equip i projecte per governar Catalunya i capacitat per arribar a acords amb tots aquells que respectin la democràcia. Segons la cap de l'oposició, els catalans volen tornar al camí del "diàleg, la democràcia i el seny". També s'ha mostrat convençuda que el resultat de les eleccions espanyoles del 20 de desembre afavorirà un nou govern a Espanya amb qui, ha dit, Catalunya podrà negociar una millora en el finançament autonòmic i el desenvolupament de determinades infraestructures. Segons Arrimadas, si a les eleccions espanyoles Ciutadans és primera força a Catalunya, els catalans estaran donant un missatge al món que "no volen trencar Espanya, sinó reformar-la" i impulsar-ne la millora.

PP

Jorge Fernández Díaz vol que Mas "se'n vagi a casa" per "dignitat política"

Arrimadas no ha estat l'única que aquest dilluns ha demanat a Mas que marxi. El candidat del PP a Barcelona el 20-D, Jorge Fernández Díaz, ha considerat que l'actual president en funcions hauria d'"anar-se'n a casa" per "dignitat política". A parer del popular, aquest seria el "millor servei" que podria fer a la societat catalana. Ho ha dit aquest matí en una entrevista a TVE, en què no ha descartat unes noves eleccions al març fruit del desacord entre les forces independentistes.

L'actual ministre d'Interior ha anat més enllà i ha criticat la trajectòria política d'Artur Mas fent una llista –irònica– del que creu que són "assoliments" del líder de CDC: la desaparició de CiU com a federació, que Unió s'hagi convertit en un partit extraparlamentari i que la CUP tingui la clau de la governabilitat i ell mateix li hagi de "suplicar" la investidura.

PSC

Iceta avisa que les eleccions al març s'obren camí

Eleccions al març. Aquest és l'escenari que Miquel Iceta, primer secretari del PSC, creu que s'obre després del resultat de l'assemblea de la CUP celebrada diumenge. El líder socialista creu que el veto a Mas que mantenen els cupaires condueix a unes eleccions al març, a banda de deixar la presidència de la Generalitat en "ridícul" –després de més de dos mesos de negociacions entre els independentistes.

Iceta considera que la CUP és "coherent" amb el que ha dit en campanya electoral i que, en tot cas, el que és "estrany" és que Artur Mas pensi que pot ser investit per l'esquerra independentista. En aquest sentit, ha lamentat que es tracti la presidència com una "tómbola". "L'aigua i l'oli no es barregen", ha exemplificat Iceta, avisant que més enllà de la investidura el país s'ha de governar.

En la mateixa línia s'ha expressat la candidata socialista per Barcelona el 20-D, Carme Chacón. La cap de llista ha lamentat que Artur Mas "tingui paralitzada" Catalunya "mentre s'agafa a la poltrona" en un moment en què sectors de la societat catalana estan en una situació "d'emergència social". La dirigent socialista ha advertit que l'escenari d'unes cinquenes eleccions en cinc anys seria "l'evidència més gràfica del fracàs de Mas" i que, justament per evitar uns nous comicis, el seu partit ha posat sobre la taula un pacte "de majoria catalanista" per sortir del bloqueig.

Unió

Duran i Lleida demana a Mas que busqui complicitats amb altres partits

El cap de llista d'Unió el 20-D, Duran i Lleida, en una entrevista a la Cope, ha demanat al president en funcions de la Generalitat que abandoni la seva "irresponsabilitat majúscula" –en relació amb les negociacions amb la CUP– i cedeixi els seus postulats per buscar un acord amb altres forces polítiques que no siguin els cupaires. Tenint en compte, a pareu seu, que l'actitud de la CUP és coherent amb el que haurien dit en campanya, Mas hauria de buscar complicitats amb altres grups parlamentaris, malgrat que això signifiqués renunciar a part del seu programa electoral –ja que només Junts pel Sí i la CUP són independentistes–. Així, considera que Mas no s'ha de retirar com a candidat a la presidència, però que la seva "obligació" com a polític és generar "estabilitat i confiança".

stats