CONGRÉS D'UNIÓ
Política 12/05/2012

De la divisió independentista a salvar Espanya de la intervenció: el discurs de Duran en deu frases

El líder d'Unió defensa la seva gestió, carrega contra l'oposició interna i marca distàncies amb CDC

Ferran Casas
2 min

Sitges1. "He estat en totes les decisions amb Mas. Mai, mai en la història de CiU el nostre partit havia tingut tantes responsabilitats institucionals", sobre el pes d'Unió al conjunt de la federació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. "Mas tracta amb més respecte i lleialtat que mai Unió i estic segur que no sempre tothom li deu haver aplaudit a casa seva. Abans amb prou feines podíem decidir els nostres representants al Govern i mai se'ns havia ofert la conselleria en cap", en relació al canvi de paradigma en la relació amb Artur Mas en contrast amb l'època de Jordi Pujol.

3. "Ja va dir Cambó el 1937 que Catalunya era execrada pels uns i menyspreada pels altres. Aquelles paraules eren vigents al darrer congrés, el de 2008, i ho són més que mai ara", sobre les relacions entre Catalunya i Espanya.

4. "Tant o més important que el contingut de la sentència del Constitucional sobre l'Estatut van ser les circumstàncies que l'envoltaven i l'esperit d'humiliació envers el nostre poble com a nació", en una dura crítica a l'actuació dels jutges de l'alt tribunal espanyol.

5. "El compromís amb el que CiU es va presentar a les eleccions catalanes de 2010 va ser el del pacte fiscal. I aquest és el compromís que ens lliga amb els electors. Si ens haguéssim presentat amb el de la independència no hauríem guanyat les eleccions. En vam triar expressament un que no divideix", sobre les demandes internes de fer-se seva la defensa de l'estat propi per Catalunya.

6. "Avui tornem a estar atrapats entre la realitat i la ficció. La realitat de la situació que jo he descrit i la ficció d'aquells que legítimament fan una proposta independentista però que, com diu el mateix Pujol, i sovint s'oblida, té dos problemes: la seva viabilitat i el risc de ruptura", en relació a la possibilitat que l'independentisme divideixi el país.

7. "Crec en la confederació com a expressió d'un pacte lliure per articular estats i que això aixopluga totes les sensibilitats que hi ha al nostre partit. No hem de canviar la nostra posició fundacional", es reafirma en la seva proposta.

8. "Dir que si no apostem per l'estat propi posem en perill la federació perquè CDC la vol és tant com dir que només podem fer el que diuen ells. D'això se'n diu submissió i no som a Unió per sotmetre'ns a tercers. I CDC ho va deixar prou clar l'endemà del seu congrés per boca del seu secretari general: CDC no és independentista. Qui vulgui pot fer-se de CDC i entrar al seu corrent democristià, que es va fer per fer-nos la quitza, però jo no ho faré igual que sempre he rebutjat la fusió que seria la fi d'Unió", en resposta a algunes declaracions de Vila d'Abadal i al gir dels seus socis de federació.

9. "La posició més emblemàtica a Madrid és la que vam tenir el maig de 2010, quan encara érem oposició a Catalunya. Si no fos per la nostra actitud, avui l'economia espanyola i, per tant, la catalana, estaria intervinguda", en relació al suport que va donar CiU a les mesures de Zapatero.

10. "Entenem les raons dels indignats del moviment 15-M però mai els vam aplaudir. No en compartim la filosofia ni l'actitud de fons. No hi ha alternativa a la democràcia parlamentària", sobre les demandes d'aquest col·lectiu.

stats