Política 08/03/2011

El Congrés dóna llum verda a Duran perquè presideixi la part catalana de les comissions bilaterals

La Comissió de l'Estatut del Diputat ha avalat l'informe, que no veu incompatibilitats amb la seva condició de diputat

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl Congrés ha avalat el nomenament del líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, com a president de la part catalana de les quatre comissions bilaterals entre l'Estat i la Generalitat. La Comissió de l'Estatut del Diputat ha donat llum verda a l'informe que han elaborat els lletrats de la cambra baixa i que no veu incompatibilitats entre aquest nou càrrec i la seva condició de diputat al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts coneixedores de la reunió, que ha estat molt ràpida, Duran pot assumir la responsabilitat amb dues limitacions: que no afecti la "dedicació absoluta" a la condició de diputat, d'acord amb la LOREG; i deixant molt clar que "no es tracta d'un càrrec públic" i que per tant no té "funcions executives". Segons fonts parlamentàries, això suposa, per exemple, que no pot comparèixer al Parlament de Catalunya per donar comptes de la seva actuació com si fos "un conseller sense cartera" del govern de la Generalitat.

Alguns diputats, com el portaveu d'Esquerra Unida Gaspar Llamazares, han plantejat alguna objecció, en línia amb els recels que ja havia manifestat a Catalunya ICV-EUiA. La comissió, que presideix el diputat del PSC Francesc Vallès, entén que hi ha una qüestió de "respecte institucional" amb aquells nomenaments que proposen altres administracions i que no és a la cambra baixa on s'ha de dirimir si el nomenament de Duran s'ajusta o no a la lletra de l'Estatut.

Fonts de CiU recorden que hi ha "precedents" de diputats del Congrés que han format part de la delegació catalana. Ara bé, aquest és el primer cop que un membre de la cambra baixa presideix (més enllà de formar-ne part) quatre comissions amb un pes polític molt important en la interlocució amb Madrid.

El ple del Congrés haurà de revalidar aquest vistiplau dijous de la setmana que ve, a tot estirar.

stats