Publicitat
Publicitat

Duran diu a Madrid que seria "absurd" pensar en una Agència Tributària independent de l'espanyola

El líder d'Unió afirma que el pacte fiscal "no és incompatible" amb els pactes d'estat

El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha defensat avui a la capital espanyola la cimera del pacte fiscal que ahir van celebrar els líders polítics catalans a Barcelona. Ara bé, en un esmorzar informatiu ha esquivat els plantejaments rupturistes. Ha explicat que l'objectiu final és que Catalunya tingui una "agència tributària", però ha avisat: "Seria absurd pensar que Catalunya serà completament independent, en termes tant de capacitat normativa com impositiva, en general, del que puguin ser l'Estat i Europa".

A més, ha assegurat que plantejar un nou model de finançament per a Catalunya "no és incompatible" amb el fet d'implicar-se a buscar solucions per a l'economia espanyola, amb propostes com un gran pacte d'estat per encarar "una situació excepcional". Per Duran, aquest pacte –ha subratllat que no estava parlant en cap cas d'un govern de concentració– hauria de comptar com a mínim amb el PP, el PSOE, CiU i el PNB. Ha dit que ahir al matí ell s'"ocupava" dels temes espanyols a Madrid i, a la tarda, a Barcelona, d'un altre "tema que forma part de l'agenda de CiU, només faltaria".

Passos del PSC i el PP

Duran ha assegurat que la reunió d'ahir va anar bé i que ell la valora "en termes positius". Ha explicat que l'objectiu era "passar de l'anàlisi a l'acció" i fixar un calendari. "Per evitar el viacrucis [de l'Estatut], al juliol hem de tancar el tema a Catalunya", ha dit, per començar després la negociació amb el govern de Mariano Rajoy. "Veurem què dóna de si", ha matisat. De moment, ha dit que CiU ha d'analitzar el document que ahir els va plantejar el PSC i "veure quin sentit donen" a determinades expressions que conté el text.

Sobre el PP, ha dit que ahir va fer un pas "important" a l'hora de "reconèixer que Catalunya té un dèficit fiscal completament exagerat".

Més continguts de Política

  1. El no a l’estat propi fa més forat segons el CEO

    La mobilització dels indecisos engreixa l’unionisme i l’autonomisme s’enforteix

  2. El no a la independència augmenta i se situa set punts per sobre del sí, segons el CEO

    En resposta binària l'unionisme se segueix reforçant –50% contra 42,9%–, i quan es demana què ha de ser Catalunya, la via independentista és majoritària, però guanya pes la via autonòmica en detriment de la tercera via

  3. Sopar privat de Joan Carles de Borbó amb Rajoy i els expresidents Aznar, Zapatero i Felipe González

    L'àpat, celebrat aquest dimecres a la nit al restaurant Lucio de Madrid, va ser iniciativa de l'actual president espanyol, segons fonts del seu executiu