Política 04/12/2011

Duran està disposat a votar no a la investidura de Rajoy

Condiciona l'abstenció o el vot a favor a una actitud dialogant del PP amb la llengua i el pacte fiscal

Ara
2 min

BarcelonaEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha amenaçat aquest diumenge que els setze diputats de CiU votaran no a la investidura de Rajoy "si el PP és bel·ligerant amb el pacte fiscal". "És important escoltar el candidat a la presidència del govern. Sempre que hi ha hagut una majoria suficient, hem optat per l'abstenció. (...) Ara bé, si Rajoy és bel·ligerant amb la llengua o el pacte fiscal, la meva opinió és que hem de votar que no", ha assenyalat Duran en una entrevista al diari El Punt Avui. I, a través de La Vanguardia, Duran ha explicat que no votarà a favor de Rajoy. En un context de majoria absoluta, la federació va votar a favor de la investidura de José María Aznar l'any 2000. En totes dues ocasions que va ser investit president José Luis Rodríguez Zapatero, el 2004 i el 2008, els nacionalistes es van abstenir. Tant el PSC com ERC i ICV votaran en contra de la investidura de Rajoy el proper dia 20. D'entre els diputats catalans, només els 11 del PP donaran el sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP i CiU arriben sovint a acords al Parlament i en breu començaran a negociar el pressupost. No obstant això, el portaveu de CiU considera que "Madrid i Catalunya no són vasos comunicants" i que el vot del seu partit a Madrid no tindrà "res a veure" amb el possible suport del PP al pressupost del 2012.

"Si es vol comptar de manera estable amb CiU, exigirem el pacte fiscal. Això no impedeix que, si el PP posa damunt la taula una reforma laboral amb què estiguem d'acord, hi votem a favor", ha insistit Duran, que és "conscient" que no es pot esperar del PP que abordi el pacte fiscal durant el primer o el segon trimestre de legislatura. "El PP accentuarà, i és comprensible, l'acció per contrarestar la situació econòmica. Però no pot ignorar que el pacte fiscal és també un instrument per a la recuperació econòmica", ha afirmat.

Sobre l'actitud de Rajoy en aquests dies posteriors a la seva victòria, Duran ha assegurat que ell no hauria actuat així. "Hauria anat a visitar personalment els presidents de les tres institucions europees. No té sentit que ho hagi fet Aznar. Tampoc n'hi ha prou amb una conversa de mitja hora amb traducció simultània amb Angela Merkel", ha criticat el portaveu de CiU al Congrés, que avisa que si l'Estat no paga els 759 MEUR de l'addicional tercera de l'Estatut, "això tindrà conseqüències molt negatives i les haurem de denunciar". "De diners, en tenen. Seríem davant un descarat incompliment", ha finalitzat el portaveu de CiU al Congrés.

stats