Política 13/12/2011

Rajoy evita mullar-se amb Duran sobre els 759 milions que Madrid deu a Catalunya

El portaveu de CiU a Madrid es reuneix amb el president electe per abordar els grans temes de la legislatura. Duran no li ha plantejat el conflicte de la llengua a Catalunya: "No tinc una actitud a la defensiva", ha argumentat. Admet que per a Rajoy el pacte fiscal no és una prioritat

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, i el futur president espanyol, Mariano Rajoy, s'han reunit aquest matí per començar a temptejar el suport dels nacionalistes a algunes de les reformes econòmiques que el líder del PP vol portar a la pràctica. A la sortida, Duran ha admès que Rajoy "desconeixia el grau d'incompliment" del govern socialista a l'hora de pagar els 759 milions de la addicional tercera de l'Estatut. La Generalitat ha decidit portar-ho als tribunals, un extrem del que, "lògicament" Rajoy "no estava al corrent". El futur cap de l'executiu n'ha pres nota i ha esquivat mullar-se. Abans vol saber-ne l'abast. El PP assegura que el govern socialista no els n'havia dit res en el traspàs de poders.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada venia precedida del pacte que han segellat les dues formacions a primera hora del matí i que permet que la federació tingui representació a les meses del Congrés i del Senat, la presidència de dues comissions a la cambra baixa i una altra a la cambra alta.

La reunió ha estat marcadament econòmica. Tant, que Duran i Lleida ha admès que no li havia plantejat la qüestió lingüística, una de les línies roges que sempre ha marcat CiU, a l'hora de buscar l'entesa a Madrid. "No tinc una actitud defensiva", ha argumentat Duran. Del pacte fiscal, un dels eixos de l'oposició de CiU, cap avanç. El portaveu nacionalista admet que Rajoy no ho "prioritza" i que el full de ruta governamental passa per posar en marxa temes com la reforma laboral o el dèficit públic.

Per Duran, sense pacte fiscal no hi pot haver cap acord global de legislatura però sí acords puntuals. A la sortida de l'entrevista, fonts del PP han explicat que Rajoy veu possible arribar a acords durant la legislatura. Els populars mantindran contactes amb "les forces polítiques" de la cambra però situen CiU com a soci prioritari.

stats