CANVI DE CICLE
Política 30/10/2014

David Fernàndez (CUP): "Som independentistes sense fronteres en un món que serà confederal"

El diputat assegura a 'El matí de Catalunya Ràdio' que desitja que el 9-N votin 2,4 milions de persones, però confessa que, sent realista, es conformaria amb més de 2 milions

Ara
2 min
David Fernàndez, quan va anunciar que la CUP no seria a les europees / ACN

BarcelonaEl diputat de la CUP David Fernàndez ha defensat aquest dijous al matí a 'El matí de Catalunya Ràdio' que no voldria que una Catalunya independent tingués exèrcit o formés part de l'OTAN. Tampoc no aspira a contractar més Mossos d'Esquadra per controlar les fronteres. "Som independentistes sense fronteres en un món que serà confederal", ha assegurat, i ha apostat per incrementar les relacions amb els països de l'euromediterrània.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat ha respost algunes de les qüestions relatives a una eventual independència. "Com es pagaran les nòmines dels funcionaris i les pensions?", li ha preguntat per exemple Mònica Terribas, i Fernàndez ha replicat que, si es tracta d'un "divorci pautat i pactat i de mutu acord", serà senzill. No ho serà tant si no hi ha entesa amb el govern espanyol. "Llavors pagaríem les nòmines i les pensions amb certs nous endeutaments", ha avançat Fernàndez, que també ha reconegut que no li "agrada aquest esquema, ja que representa més sobreendeutament", però ha avisat que "l'Estat pot utilitzar l'aixeta dels impostos en algun moment" per pressionar. Així mateix, ha avisat que "la llibertat de qualsevol poble té un preu" i "la factura que ens passarà l'estat espanyol no serà barata", però ha confiat que Catalunya se'n surti.

Tot i això, el portaveu del grup parlamentari de la CUP ha defensat que la independència és "la clau elemental per recuperar sobirania social, popular i econòmica" i per "construir un nou model econòmic", tot i que "l'únic element que farà millor el país són els seus homes i les seves dones". En aquest sentit, ha rebutjat fer una coalició amb Podem si no és per a la independència, ja que la CUP aposta per una "candidatura pel sí-sí de l'esquerra alternativa". "Primer hem de ser lliures i autònoms i després podrem parlar del que sigui", ha insistit Fernàndez, que creu que darrerament Podem "passa molt de puntetes" sobre la qüestió del dret a decidir.

De la mateixa manera, el diputat ha confessat que espera que el 9-N votin 2,4 milions de catalans, tot i que sent realista es conformaria amb més de 2 milions. Igualment, aposta perquè el no-sí –'no' a tenir un estat, 'sí' a la independència– també es computi, ja que així es veuria "quin àmbit llibertari hi ha per la independència".

stats