Política 08/12/2015

Un debat; quatre candidats; quatre autoproclamats guanyadors

Els caps de llista del PSOE, Podem, Ciutadans i la dos del PP es reivindiquen guanyadors d'un debat sense Rajoy, substituït per Sáenz de Santamaría

Agències
2 min
debat electoral 20D

Barcelona9,2 milions d'espectadors i un 48% de share a Espanya, 950.000 a Catalunya i el 39%. Amb aquestes xifres analitzen les candidatures dels quatre partits que hi van tenir lloc el resultat del primer debat electoral de la campanya del 20-D, d'Atresmedia i emès per Antena 3 i La Sexta. Resultat previsible: Han guanyat tots. O almenys així ho reivindiquen els seus respectius equips de campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Començant per l'equip del PP, que, en la línia de la seva representant en el debat, la número dos Soraya Sáenz de Santamaría, va optar per subratllar el perfil governamental de la seva candidata. El mateix Mariano Rajoy ha reivindicat aquest dimarts la victòria del debat de la seva número dos: "El debat va estar molt bé i el va guanyar, com saben tots vostès, Soraya Sáenz de Santamaría". I si hi hagués anat ell? "Jo podria haver guanyat o podria haver no guanyat, mai se sap". Rajoy en essència.

En canvi, pel mateix candidat del PSOE, Pedro Sánchez, el guanyador va ser ell. Malgrat que el cert és que Pablo Iglesias va fer forat en el seu flanc, Sánchez va insistir a la SER que perquè hi hagi un canvi el 20-D a la Moncloa, cal que el PSOE tingui un sol vot més que la resta. De fet, va retreure a Iglesias que vulgui fer forat al PSOE sabent que Podem no té opcions de guanyar i posant en risc, així, la possibilitat que els socialistes tinguin prou força per desallotjar Rajoy: "Iglesias sap clarament que no guanyarà i el que vol és esgarrapar vots al PSOE i em va criticar a mi i no al PP". La demoscòpia qüestiona, però, les possibilitats que el PSOE disputi la victòria al PP.

La derrota de la "vella política"

Igualment, l'equip de campanya d'Albert Rivera no tenia dubtes després del debat sobre el vencedor: el seu líder. Per això, i tenint en compte les tendències que mostren els sondejos, el mateix Rivera, hàbil en el format televisiu, va reclamar un cara a cara amb Rajoy com el que mantindrà el president del govern espanyol amb Pedro Sánchez. Però fins i tot més enllà de proclamar-se vencedors del debat, Ciutadans va identificar un clar perdedor: "la vella política".

Un Pablo Iglesias crescut després d'un debat en què va mostrar també les seves habilitats televisives, va proclamar-se guanyador en tant que veu "consolidada definitivament" la remuntada, més encara després de considerar que Pedro Sánchez va quedar ahir "fora de la carrera electoral". "El vaig veure molt malament i ho lamento, perquè el PSOE és el partit dels meus pares i els meus avis"; va etzibar en un clar intent de passar al davant dels socialistes el 20-D a cop de drenar-los vots.

stats