CONSTITUCIÓ DEL PARLAMENT
Política 11/12/2010

El debat sobre la presència d'ICV-EUiA i ERC a la Mesa marca les negociacions entre els partits

Cada vegada pren més força la possibilitat d'una mesa del Parlament amb només tres partits: CiU, PSC i PP, els que tenen més diputats

Redacció
2 min

BarcelonaEl debat sobre la presència d'ICV-EUiA i ERC a la Mesa del Parlament continua en les negociacions que estan portant a terme els partits de cara a la constitució de la cambra catalana i la investidura d'Artur Mas. Els ecosocialistes, amb l'aval d'ERC, van proposar a CiU que els cedís una secretaria que ocuparien dos anys cada partit, però aquest extrem es veu amb recel des de la federació, ja que suposaria perdre la majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el número d'escons, CiU té garantits quatre llocs, dos el PSC i un el PP. Com que la federació no té per què cedir una secretaria, cada vegada pren més força la idea d'una Mesa amb tres partits, han explicat a l'ACN fonts coneixedores de les reunions. Els negociadors de cada partit porten ja una setmana reunint-se per pactar la constitució de la Mesa del Parlament, la investidura i altres qüestions més generals de cara a la legislatura. Com que el ple de constitució de la cambra serà finalment el dijous 16 de desembre, les negociacions continuaran encara durant la propera setmana.

Sobre la taula hi ha la proposta d'ICV-EUiA, amb l'aval d'ERC, perquè CiU cedeixi una de les seves secretaries. A la federació li toca, a més de la presidència, una vicepresidència i dues secretaries. El PSC tindria l'altra vicepresidència i una secretaria, i el PP la restant. La idea ecosocialista passaria perquè ERC i ICV-EUiA es partissin dos anys cadascú una de les secretaries de CiU, sempre i quan el vot no fos diferent al de la federació per tal que aquesta mantingués la majoria absoluta.

ICV-EUiA es mostra optimista amb la predisposició de CiU en aquest sentit, especialment del seu líder i futur president de la Generalitat, Artur Mas. Al seu parer, això seria beneficiós per a tothom, fins i tot per a la federació, ja que demostraria amb fets el bon clima que vol instaurar amb la resta de partits. Però des de CiU ho veuen amb recel i asseguren que volen mantenir la majoria absoluta, sense pactes estranys amb ningú.

D'aquesta manera, pren força la idea d'una Mesa amb tres partits polítics, quedant fora la resta. El PSC observa aquest debat des de la distància, ja que només ha reclamat allò que li pertoca d'acord amb el seus escons. El PP encara voldria una vicepresidència, argumentant que CiU la té al Congrés i és un grup minoritari.

Encara hi hauria una última possibilitat perquè ERC i ICV-EUiA entressin, que comportaria unir vots per deixar fora el PP. De tota manera, republicans i ecosocialistes se centren de moment en l'oferta a CiU.

Els noms que es perfilen per formar part de la Mesa són el d'Higini Clotas per part del PSC, que fins ara era vicepresident primer; el de Jordi Cornet, secretari general del PP, i el de Lluís Corominas, que ara és vicepresident segon. El de Núria de Gispert ja es dóna per segur com a futura presidenta del Parlament.

stats