Política 11/09/2011

Defensa aferrissada de la immersió lingüística en un emotiu acte central de la Diada

El públic multitudinari del Parc de la Ciutadella arrenca en fortes ovacions a les diverses mencions al català, amb l'excepció d'Alicia Sánchez-Camacho (PP)

Redacció
2 min
Un moment de l'acte del parc de la Ciutadella. ACN

BarcelonaLa defensa de la llengua catalana, després de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la immersió lingüística a les escoles, ha estat la gran protagonista de l'acte central de la Diada Nacional, al Parc de la Ciutadella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El públic, que abarrotava tota l'esplanada del parc sense deixar de ventar-se per combatre la intensa calor, ha respost amb fortes ovacions i aplaudiments a les diverses al·lusions que, des de l'escenari, es feien a la llengua catalana.

De fet, el discurs de l'escriptor Màrius Serra, farcit de jocs de paraules com el palíndrom 'Català a l'atac', ha estat el més aplaudit d'aquest matí, amb l'única excepció de la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, que ha romàs impertèrrita mentre durava la llarga ovació del públic. S'han sentit també crits d'independència en diversos moments de l'acte i també durant la cloenda, després d'un cant dels Segadors amb fort accent lleidatà, interpretat per l'Orfeó Lleidatà.

També la presentadora de l'acte, la periodista Ariadna Oltra, ha fet una picada d'ullet a la polèmica sobre la resolució del TSJC, recitant un extracte de 'Salvem els mots', de Salvador Espriu. El tradicional acte institucional de la Diada ha estat ideat de nou pel director de teatre Joan Ollé, que va decidir incloure el tema de la llengua arran de la interlocutòria judicial sobre el català a l'escola.

El president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han presidit l'acte; que ha arrencat com sempre amb la hissada de la bandera catalana, entregada al president per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Els presidents Jordi Pujol i José Montilla, així com els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach tenien també un paper destacar a la fila d'autoritats, amb la marcada absència de l'expresident Pasqual Maragall.

Records a Maragall, Pla, Pere Quart i Heribert Barrer

L'acte ha servit també per recordar el centenari de la mort de Joan maragall, amb la lectura d'un fragment de 'L'Elogi de la paraula', a càrrec de l'actriu Àngels Poch, que també ha recitat l'article periodístic 'La ciutat del perdó', publicat després dels fets de la Setmana Tràgica.

Cites a Josep Pla, en motiu dels 30 anys de la seva mort, per part de la cuinera Carme Ruscalleda -en Pla era un gran aficcionat a la gastronomia- i una interpretació del director teatral Oriol Broggi en record de Pere Quart, pel 25è aniversari de la seva mort, han estat altres dels moments emotius de l'acte, que també ha recordat el recentment desaparegut president del Parlament, Heribert Barrera.

La versió de l'acordionista Carles Belda dels grans èxits del rock català, barrejant 'Boig per tu' (Sau), 'L'home que volia ser ocell' (Sangtraït), 'L'Empordà' (Sopa de Cabra) i 'S'ha acabat' (Els Pets), ha estat un altre dels moments destacats de l'acte, amb tocs ocurrents com el "nascut entre palmes i cocoters" per a l'"Empordà" més tropical.

stats