ESTIU EN CRISI
Política 13/08/2012

Dèficit de vacances polítiques

S.g.
2 min

BARCELONA"A qui pugui, bon estiu". Així es va acomiadar Mariano Rajoy en l'últim consell de ministres, celebrat el 3 d'agost. I és que davant la tempesta econòmica i el debat creixent sobre el rescat de l'Estat, no hi ha cap polític que sigui capaç de treure un ull de sobre a la prima de risc i als moviments europeus. En el cas de Catalunya, a més, es fa el compte enrere per portar la reivindicació del pacte fiscal a Madrid i per celebrar una diada de l'Onze de Setembre que simbolitzi un cop de puny sobre la taula. Per tot plegat, els polítics gaudeixen aquest any de les vacances més curtes que han tingut en democràcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les vacances del president del govern espanyol han estat d'una setmana escassa i demà ja s'incorpora viatjant a Mallorca pel seu tradicional despatx amb el rei al Palau de Marivent. De fet, a principis de mes, just abans de marxar uns dies a Galícia amb la família, ja va advertir tots els membres del govern que estaven citats els divendres 24 i 31 d'agost al consell de ministres i que no descartava alguna convocatòria d'urgència més. Amb aquestes perspectives, tots els membres del govern han planificat les vacances no gaire lluny de Madrid, tenint en compte que l'Estat està al límit d'haver de ser rescatat.

La Generalitat, en tensió pel daltabaix econòmic, tampoc penja el cartell de tancat per vacances. De fet, com la resta de comunitats autònomes, està pendent de si l'Estat activa el fons de liquiditat per garantir que les autonomies puguin fer front als pagaments, un mecanisme al qual Catalunya s'acollirà en funció de les condicions. Però més enllà de la situació econòmica, que ha obligat el president Artur Mas a limitar les vacances a una setmana i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a no sortir del despatx en tot l'agost, el Govern també es prepara per una tardor complicada des del punt de vista de la reivindicació nacional.

Una tardor de pols nacional

El govern de CiU ha escollit la diada de l'Onze de Setembre per donar el tret de sortida a la campanya ciutadana sobre el pacte fiscal i també treballa per apropar-se a ERC en una nova etapa en què difícilment podrà comptar amb el PP per tirar endavant els pressupostos. Paral·lelament, l'Assemblea Nacional Catalana està treballant per mobilitzar els ciutadans i aconseguir una Diada en què prevalgui el clam per l'estat propi. Amb tot aquest context, els polítics no desconnecten i la xarxa bull sense descans.

stats