Política 13/03/2012

L'Estat assumirà el mig punt de retallada addicional del dèficit

Ho ha confirmat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hores després que el titular d'Economia, Luis de Guindos, digués que serà "equitatiu" amb les comunitats autònomes

Joan Rusiñol/agències
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit aquesta tarda al Congrés que l'Estat assumirà el 0,5 punts de retallada addicional que suposa passar d'un objectiu de dèficit del 5,8% al 5,3%, que exigeix ara Brussel·les. Tot i això, Montoro ha avisat que això no vol dir "donar més facilitats" a les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Poc abans, el titular d'Economia, Luis de Guindos, havia avisat que les autonomies s'hauran de repartir de forma "equitativa" amb el govern espanyol la retallada addicional que li ha exigit l'Eurogrup. De Guindos ha dit que l'ajust extra serà "del voltant del 0,5% del PIB" i "s'anirà incorporant al procés pressupostari" que està en marxa. El ministre espanyol ha descartat un augment de l'IVA per ingressar més, i ha defensat que l'ajust imposat per l'Eurogrup "no tindrà cap impacte" ni en el creixement ni en l'atur. De Guindos ha dit que el nou objectiu de dèficit, del 5,3%, "no és ni un èxit ni un fracàs" i ha negat que hi hagi hagut cap "confrontació" amb Brussel·les.

El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, per la seva banda, ha assegurat avui que "no hi haurà carregues afegides" per a les comunitats autònomes amb el nou objectiu de dèficit públic, del 5,3% del PIB, ja que l'Executiu ja va negociar amb els governs regionals el seu saldo negatiu d'aquest any, del 1,5%.

En roda de premsa, al Congrés, Alonso també ha criticat l'"alarmisme sense fonament" mostrat pel PSOE en advertir que aquest nou objectiu portarà amb si pujades d'impostos d'impostos, especialment l'IVA, així como acomiadaments massius o retallades de prestacions.

Cal esperar al discurs que farà el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, aquest dimarts a la tarda, quan defensarà davant el Congrés l'aprovació del sostre de despesa fixat pel govern espanyol, malgrat que la xifra que constarà al text és un dèficit del 5,8%, i no el 5,3% acordat aquest matí.

stats