Política 07/11/2014

Denuncien un atac feixista contra el 9-N en una galeria d'art de Figueres

L'atac ha estat dirigit contra l'artista Albert Llobet que hi exposa la mostra 'Nou raons pel 9N'

Acn
2 min

FigueresLa galeria Dolors Ventós de Figueres, situada al centre de la ciutat, ha patit un atac feixista aquesta matinada. Els vàndals han fet diverses pintades espanyolistes a la façana de la galeria i als carrers pròxims i han trencat dos vidres de grans dimensions a cops de pedra. Segons es desprèn de les pintades, l'atac ha estat dirigit contra el jove artista local Albert Llobet, que des de divendres passat hi exposa la mostra 'Nou raons pel 9N'. En una de les pintades, els vàndals hi han escrit "Jódete Llobet, eres español" i diverses on es podia llegir "Catalunya es Espanya". Llobet, que ha condemnat enèrgicament l'atac, espera que no "espanti ningú" en vista a votar el 9N. En un carrer proper també s'hi han pintat diversos missatges contra Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mostra que s'hi exposa presentava nou peces diferents amb l'objectiu d'animar la gent a votar aquest diumenge. L'obra més significativa, i la que ha estat més castigada pels vàndals, ha estat un burro català de grans dimensions amb dues banderilles clavades. Segons Llobet, "el burro representa la cultura catalana i les banderilles el maltractament que rep de l'estat espanyol".

Tot i la virulència de l'atac, tant l'artista com la propietària de la galeria que dóna nom a la galeria han assegurat que aniran a votar el 9-N "encara amb més raons" perquè " a la intolerància de l'ha de respondre amb civisme". Albert Llobet ha destacat que el que més greu li sabria és que atacs d'aquest mena facin "que per por la gent es tiri enrere" i no vagi a votar diumenge. En aquest sentit, ha assegurat que aquest no és el primer ni serà l'últim atac d'aquestes característiques que hi haurà i que el que cal fer "és reivindicar la llibertat d'expressió" i "ser tolerants amb totes les visions".

Aquest vespre, a dos quarts de vuit, s'ha convocat una manifestació a les portes de la galeria en la què es pintarà de groc la façana com a mostra de rebuig i de suport al nou 9N.

Condemna de l'Ajuntament de Figueres

Poc després de l'atac, l'Ajuntament de Figueres ha emès un comunicat de condemna de l'atac i de suport tant a la propietària de la galeria com de l'artista. En el text, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha confirmat que assistirà a la manifestació convocada aquesta tarda. Fa un parell de setmanes, la seu de la CUP a Figueres també va ser objecte d'un atac.

stats