Política 07/05/2015

Detenen a Mèxic el presumpte etarra Hilario Urbizu San Román

L'operació ha donat compliment a una una ordre internacional de detenció de l'Audiència Nacional

Agències
1 min

BarcelonaAgents de la policia federal de Mèxic en col·laboració amb la Guàrdia Civil han detingut aquest dimecres a Aguascalientes (Mèxic) el presumpte membre d'ETA Hilario Urbizu San Román, segons ha informat el ministeri de l'Interior espanyol. La detenció s'ha fet en virtut d'una ordre internacional de detenció (OID) dictada pel jutjat central d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, per via diplomàtica, i és fruit de la col·laboració entre els cossos policials espanyols i mexicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta detenció, des que ETA va anunciar el "cessament definitiu de la seva activitat armada" el 20 octubre 2011, les forces de seguretat han detingut noranta-sis persones a tot el món suposadament relacionades amb la banda terrorista. I tres d'aquestes detencions també han tingut lloc a Mèxic. Mèxic és un lloc que històricament ha acollit nombrosos membres de la banda terrorista, si bé la colònia etarra a país s'havia vist minvada en els últims temps a causa del trasllat de molts d'ells a la Veneçuela d'Hugo Chávez.

Àlies 'Escopeta'

Urbizu San Román, àlies 'Escopeta', va néixer a Olazagutía (Navarra) el 22 d'octubre del 1950. Entre altres accions se li imputa l'atemptat que va costar la vida a sis guàrdies civils a Ispaster (Biscaia) el febrer del 1980. Van ser tirotejats quan escortaven un furgó amb carregament pesat. Se'l relaciona també amb l'assassinat a trets, el 9 de gener del 1980 a la localitat d'Alsasua (Navarra), de Sebastián Arroyo González, un guàrdia civil retirat. Igualment, se li imputa el robatori de vuit mil quilos d'explosiu goma-2 al polvorí de Soto de la Marina, a Cantàbria. A la dècada dels noranta va ser localitzat a Mèxic, on residia a la capital de l'estat d'Oaxaca.

stats