OPERACIÓ POLICIAL
Política 28/04/2015

Detenen una xarxa de tràfic d’armes amb “possibles vincles” jihadistes

Laia Vicens
2 min
Entre els objectes confiscats hi havia 11 fusells d’assalt, 11 subfusells, 15 pistoles i 22 revòlvers.

BarcelonaCompraven a l’estranger armes fetes malbé, les manipulaven perquè poguessin disparar i les venien a través d’internet. La Guàrdia Civil va detenir ahir set persones en diferents punts de l’Estat -una d’elles a Barcelona-, imputades per delictes de tràfic d’armes, dipòsit d’armes de guerra i municions, tinença il·lícita o contraban. Però al marge de les detencions i la confiscació de més d’un centenar d’armes, 21.000 cartutxos i 11,5 quilos de pólvora, la Guàrdia Civil va celebrar especialment l’operació per desarticular aquesta xarxa perquè la venda il·legal d’arsenal “suposa un risc màxim per a la seguretat ciutadana, fins i tot per la possibilitat que desviessin a organitzacions terroristes”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la Guàrdia Civil va recordar que a diferència d’ETA, que tenia un aparell logístic que s’encarregava d’aconseguir armes, el terrorisme jihadista recorre al mercat negre per adquirir sobretot fusells d’assalt i subfusells, dos tipus d’armament que els detinguts tenien.

La investigació per desarticular aquesta xarxa va començar en detectar que diversos ciutadans compraven armes a l’estranger. Les introduïen il·legalment a l’Estat a través de paquets postals i com que no es registraven a les bases de dades podien ser desviades al mercat negre amb absoluta impunitat.

En total, els set detinguts haurien venut unes 130 peces al mercat negre per un preu que oscil·lava entre els 1.200 i els 2.000 euros, un valor que triplicava l’import pel qual adquirien l’arsenal per internet.

La xarxa de tràfic d’armes desarticulada ahir recorria a la compra d’arsenal a l’estranger perquè des del 2011 la normativa espanyola ha endurit els requisits per a les armes inutilitzades, sovint relacionades amb col·leccionistes. Segons la Guàrdia Civil és gairebé “impossible” aconseguir una arma sense ús a Espanya.

stats