Política 20/12/2014

Detinguts a Bulgària tres jihadistes residents a Catalunya

Volien anar fins a Síria per incorporar-se a l’Estat Islàmic

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaTres jihadistes residents a Catalunya van ser detinguts dilluns a Bulgària -prop de la frontera amb Turquia- quan es dirigien cap a Síria per incorporar-se a l’Estat Islàmic, en una operació impulsada des de Catalunya pels Mossos d’Esquadra. Segons va explicar ahir el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que va comparèixer a última hora de la tarda per explicar l’operació acompanyat del director de la Policia, Albert Batlle, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, els detinguts són dos homes de nacionalitat marroquina de 27 i 25 anys, amb permís de residència espanyol, i un noi de 18 anys amb passaport brasiler. Dels dos marroquins, un era estudiant d’un mòdul de fusteria i l’altre estava a l’atur, mentre que el noi brasiler feia poc que havia arribat a Catalunya. Un d’ells tenia antecedents policials per furts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dos dels detinguts eren veïns de Terrassa i el tercer vivia a Monistrol de Montserrat. Precisament ahir els Mossos d’Esquadra van escorcollar quatre domicilis -dos a Terrassa, un a Sabadell i un altre a Monistrol- en el marc de la mateixa operació, que ha sigut possible després que la policia catalana constatés el que Espadaler va definir com a “procés de radicalització” dels tres joves. Els Mossos van començar a fer seguiment dels detinguts el juny passat. Tots tres feien proselitisme de les seves idees i en feien exhibició a les xarxes socials, com Facebook. La investigació la dirigeix el jutjat central d’instrucció 1 de l’Audiència Nacional i està sota secret de sumari, per la qual cosa el conseller no va poder oferir detalls sobre el que es va trobar en els escorcolls.

Periple per diversos països

Els joves van marxar fa uns dies de Catalunya en cotxe. En el seu periple van recórrer França, Itàlia, Eslovènia, Romania, Hongria i Bulgària. No va ser possible detenir-los en el moment de sortir de Catalunya perquè no hi havia la “certesa absoluta” que volguessin incorporar-se a l’Estat Islàmic. Més endavant, els Mossos van demanar una ordre internacional de detenció a la Interpol que es va concretar dilluns, quan els tres sospitosos van ser interceptats per la policia quan estaven a punt de travessar la frontera amb Turquia.

Els tres homes estan detinguts en una presó de Bulgària a l’espera de ser extradits a l’Audiència Nacional. Se’ls processarà per un delicte de pertinença a organització terrorista, malgrat que, de facto, aquesta pertinença encara no s’havia materialitzat. “Aquest dispositiu demostra la capacitat dels Mossos per detectar aquest tipus de processos de radicalització i fer-ne el seguiment, i la seva eficiència”, va assegurar ahir el conseller d’Interior, que va reiterar que la policia catalana està al nivell de la resta de policies europees. Durant l’últim any ha detectat una vintena de persones que han fet un viatge similar. “Alguns van arribar a allistar-se i no ens consta que ningú hagi tornat”, va afegir Espadaler. Aquesta setmana es va desplegar una altra operació contra el jihadisme a l’Estat, dirigida pel magistrat de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que va culminar amb set detinguts acusats de reclutar dones per a l’Estat Islàmic.

stats