Política 11/09/2017

"Una Diada sense l'homenatge a Allende no és una Diada"

Entitats i partits d'esquerres commemoren la mort de l'expresident xilè com cada 11 de setembre des del 1986

Marc Toro
2 min
Ada Colau i Toni Comín a la plaça Salvador Allende

BarcelonaUnes dues-centes persones s'han congregat aquest dilluns a la plaça Salvador Allende del Carmel per commemorar, com cada 11 de setembre des del 1986, la mort de l'expresident xilè (1908-1973). L'acte, on han assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller de Salut, Toni Comín, ha sigut un clam contra el feixisme i a favor de la llibertat, la democràcia i la justícia social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aquest s'ha convertit en un dels actes més emotius de Barcelona l'Onze de Setembre. Una Diada sense l'homenatge a Allende no és una Diada", ha dit Eulogio Dávalos, músic i president del Centre Salvador Allende, a l'inici de l'acte, unes paraules amb les quals ha coincidit el periodista Jordi Évole, que també ha pujat a l'escenari. "És una enorme alegria veure que, 43 anys després, aquesta plaça està plena l'11 de setembre per recordar Salvador Allende".

El periodista Jordi Évole a l'acte

Davant la comunitat xilena a Barcelona, Évole ha volgut agrair al país sud-americà la solidaritat que va tenir acollint els catalans i espanyols que fugien de la dictadura, i ha aprofitat per fer una crida a obrir fronteres: "Avui continuem tenint un drama al nostre mateix mar i nosaltres els estem tancant les portes; ens hauria de caure la cara de vergonya", ha dit, i ha reclamat que es deixi de mirar "cap a una altre cantó". "Gent com Salvador Allende faria discursos que ens emocionarien dient com de malament ho estem fent", ha afirmat el periodista, que ha acabat la seva intervenció amb un "Visca la unitat popular!"

Les institucions, partits i entitats presents han fet ofrenes florals a la placa en record a Allende a la plaça, la primera de les quals l'han portat Colau i Comín. Entre els càrrecs i representants polítics també hi havia: Gerardo Pisarello (BComú), Miquel Iceta, Jaume Collboni, Meritxell Batet (PSC), Lluís Rabell (CSQP) o Ernest Urtasun (ICV). ERC també ha fet una ofrena floral.

Lluís Rabell a l'acte d'Allende

Al llarg de l'homenatge, que ha comptat amb nombroses banderes xilenes i republicanes -alguna senyera i poques estelades-, ha sonat pels altaveus l'últim discurs que Allende va fer en ple cop d'estat, just abans de suïcidar-se al Palacio de la Moneda de Santiago de Xile. També han sonat els himnes de Xile i de Catalunya i la cançó 'Venceremos', himne de la coalició Unidad Popular, amb la qual l'expresident va arribar al poder. Els assistents, amb el puny alçat o clavells en mà, han acabat cridat "El pueblo unido jamás será vencido". Mentre el cantautor Luis Pastor tancava l'acte amb la seva música, molts dels assistents han deixat els clavells a la placa en record a Allende.

stats