CRISI AL PODER JUDICIAL
Política 22/06/2012

Dívar se'n va a contracor i sense entonar el 'mea culpa'

Finalment, Carlos Dívar va dimitir ahir com a president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial. Va marxar "dolgut", sense fer autocrítica i lamentant només el dany a la imatge de la justícia.

Joan Faus
3 min
TRIST COMIAT El magistrat Carlos Dívar es  va convertir ahir en el primer president del Suprem i del CGPJ obligat a dimitir per  un escàndol.

MADRID.No va haver-hi sorpreses i, tal com s'esperava, Carlos Dívar va dimitir ahir com a president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tot i la fèrria resistència en l'últim mes i mig, Dívar ha tirat la tovallola conscient que s'havia quedat sol en la defensa dels polèmics 32 viatges de cap de setmana a hotels de luxe de Marbella pagats amb fons públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat andalús marxa, però més per obligació, per haver perdut el suport dels companys, que per convicció. Ni tan sols el dia del comiat va entonar el mea culpa . De fet, va insistir que no ha fet "res dolent" i que ha estat víctima d'una campanya "cruel i desproporcionada", segons van explicar fonts del Consell a Efe. Una opinió molt similar a la de la seva última compareixença pública, a finals de maig. L'únic indici d'autocrítica va ser similar al d'aleshores: es va declarar "dolgut per la imatge" de la justícia que ha transmès el seu cas.

Dívar va tancar l'etapa de tres anys al màxim poder judicial espanyol amb discreció, amb un comiat fred dels excompanys, sortint per la porta del darrere i sense fer cap declaració pública. Va ser el vicepresident del CGPJ, Fernando de Rosa, el seu substitut interí, qui va comparèixer davant dels mitjans de comunicació per explicar la dimissió, la primera en la institució.

Una transició incòmoda

Segons va dir De Rosa, "així que va començar" el ple extraordinari Dívar va manifestar la "voluntat de renúncia" i no va haver-hi votació. Com es preveia, la dimissió va ser la decisió "rotunda i contundent" avançada en el ple de dissabte. Tot i que va voler transmetre una imatge de tranquil·litat i transició ordenada, De Rosa no va poder amagar la incomoditat per la crisi interna i va insinuarque l'escàndol ha fet malbé la confiança entre vocals, sobretot perquè va ser un vocal qui va destapar al maig el cas amb una denúncia a la fiscalia, que la va arxivar. En aquest sentit, va dir que la polèmica ha generat "una situació molt complexa, tant professional com personal, per a tots els vocals" i "sensacions agredolces". Tot i així, hi va haver unanimitat al ple en reconèixer el llegat de Dívar, un magistrat que va assumir el càrrec per consens de PP i PSOE i ara marxa, precisament, pel clam que considera que només amb la dimissió el CGPJ podrà seguir exercint la seva tasca amb normalitat.

Un cop es publiqui la dimissió al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), De Rosa passarà a ser el nou president en funcions del CGPJ. El del Tribunal Suprem serà el magistrat Juan Antonio Xiol, perquè és a hores d'ara el president de sala més antic. Serà aleshores quan el Consell -que acaba el mandat el setembre del 2013- començarà a treballar en la recerca "d'un candidat" i amb el "termini que estimi oportú". Una estratègia que en certa manera posa la pilota a la teulada del govern espanyol, que com més aviat aprovi la renúncia de Dívar, més aviat podrà buscar el substitut. Mentre no passi, els dos òrgans estaran capitanejats, per primera vegada, per dues persones diferents.

Evitant entrar en la polèmica sobre les raons que han motivat la dimissió de Dívar, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, es va limitar a dir que és el moment de "mirar endavant" i treballar amb el poder judicial per enfortir el seu prestigi. Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va instar el CGPJ a "treballar per recuperar la credibilitat, perquè l'ha perdut en abundància". El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va aplaudir la renúncia perquè Dívar no va actuar "correctament" carregant el cost dels seus viatges personals a la institució. Tot i això, Duran va alertar que aquesta " vendetta interna" es pugui repetir en el futur en altres institucions.

stats