CORRUPCIÓ INSTITUCIONAL
Política 06/06/2012

Dívar s'escapa del control polític

¿Separació de poders o finta per esquivar responsabilitats? El debat està servit. El president del CGPJ, Carlos Dívar, no haurà de comparèixer finalment al Congrés per explicar els seus polèmics viatges.

Joan Rusiñol
2 min
El president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Dívar, ja va anunciar la setmana passada que no pensa dimitir malgrat les acusacions de malbaratament.

MADRID.La mesa del Congrés va decidir ahir que la cambra baixa, on hi ha la sobirania dels ciutadans de tot l'Estat, no és el lloc adequat perquè el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Dívar, detalli el presumpte malbaratament de fons públics en diversos viatges a Marbella. Els sis vots del PP i de CiU van rebutjar la pretensió dels grups de l'esquerra perquè s'expliqués.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En la democràcia hi ha tres poders, cap està per sobre de cap i cal respectar la compareixença i l'autonomia de cada un", va resumir la vicepresidenta primera del Congrés, Celia Villalobos. De fet, el debat va pivotar sobre aquesta pregunta: ¿estan sotmesos els membres del màxim òrgan de govern dels jutges al control parlamentari? Hi va haver respostes per a tots els gustos.

Els populars es van agafar a l'argument que la jurisprudència del Tribunal Constitucional estableix que la cambra baixa "no és competent" per controlar el funcionament intern del CGPJ. El representant de la federació nacionalista a la mesa, Jordi Jané, també va defensar en la reunió la tesi que els diputats no es poden "ingerir" en la seva fiscalització, segons van explicar des del grup parlamentari, apel·lant a la separació de poders en un estat de dret, com l'espanyol. En canvi, sí que compareixerà el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce.

El PSOE, en canvi, entén que la proposta per interrogar Dívar, sobre qui pesen dubtes molt greus d'haver gastat diners públics en actes privats, "tenia tota la raó de ser". El vicepresident segon, el socialista Javier Barrero, va recordar que només es volia conèixer què ha passat amb "l'execució pressupostària" d'uns comptes que, en última instància, aprova el Parlament espanyol. El PSOE ja va avançar que demanarà a la mesa que reconsideri la negativa i que, si no ho fa, recorrerà al Tribunal Constitucional. En contra del que afirma el PP, els socialistes van assegurar que la llei els empara i van recordar que ja hi ha hagut compareixences semblants de Dívar i del seu antecessor, Francisco José Hernando. Villalobos va puntualitzar que es tracta d'intervencions per explicar la memòria anual de l'òrgan judicial.

Sobre qui tenia la raó, Joan Coscubiela, diputat d'ICV, un dels partits que plantejava la mesura, va dir a Twitter: "En pocs mesos he après que al Congrés hi ha precedents per a tot. Però les decisions van en el sentit de la majoria absoluta". El portaveu dels socialistes catalans a Madrid, Francesc Vallès, va qualificar d'"urgent que CiU expliqui als ciutadans per què ha impedit amb el PP que Dívar comparegui".

En contra de la Constitució

La majoria de grups també va tombar, sense ni tan sols votar-la, una proposta de l'Esquerra Plural, ERC-Reagrupament i el BNG per constituir una comissió d'investigació específica sobre la casa reial. L'objectiu era, segons els promotors, acabar amb "l'opacitat" de la monarquia espanyola. El PP ho va rebutjar perquè "va en contra de la Constitució".

stats