Política 01/10/2017

Diversos col·legis electorals es passen al sistema manual per evitar el bloqueig de la Guàrdia Civil

Molts coordinadors de mesa no ho podran fer perquè no disposen del cens

Aleix Moldes / Núria Orriols / Marta Masdeu
2 min
Ambient al carrer davant el col·legi Reina Violant de Barcelona

Barcelona / Berga / CardedeuLa Guàrdia Civil ha trigat cinc minuts a bloquejar l'aplicatiu informàtic elaborat per la Generalitat per poder votar aquest 1 d'octubre. Aquesta situació ha provocat que a tots els col·legis catalans s'hagi hagut de suspendre la votació durant més d'una hora, fins que els serveis informàtics del Govern han aconseguit resoldre el problema. Tot i això, fonts consultades per l'ARA reconeixen que aquesta situació es podria anar repetint durant tot el dia, fet pel qual diversos col·legis electorals han decidit renunciar a la informàtica i passar al sistema manual, és a dir, a consultar el nom de cada persona a la llista del cens, impresa en paper. Segons ha tingut constància l'ARA, aquesta situació s'ha produït als tres col·legis electorals de Cardedeu, als set de Berga i també a Granollers, almenysal CAP de Sant Miquel. En tots els casos s'ha decidit seguir amb aquest model manual durant tot el dia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest no era el pla previst per l'executiu, que aquest mateix diumenge a les 8 h ha anunciat que pretenia implementar un sistema informàtic que garantís que els ciutadans poguessin votar en qualsevol col·legi electoral. Les traves informàtiques que ha posat la Guàrdia Civil han provocat, però, que alguns coordinadors locals del referèndum hagin decidit variar el sistema i tornar al que és habitual en qualsevol procés electoral. Ara bé, això implicarà que només hi podran votar els ciutadans que tinguessin aquests col·legis assignats.

Hi ha un segon impediment. Segons expliquen diverses fonts a l'ARA, bona part dels responsables dels col·legis electorals no disposen de la llista del cens electoral. Això passa, per exemple, a l'Escola Joan Miró de Barcelona, en la qual només ha pogut votar una persona en la primera hora i mitja d'obertura del centre. En no disposar del cens, el Joan Miró no podrà optar pel sistema manual. De fet, les fonts expliquen que en l'última reunió de coordinació, aquest dissabte, es va acordar que els coordinadors no tinguessin accés directe al cens, entre altres coses per evitar-los qualsevol advertència de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Amb el model manual, es registra en un paper les persones que han votat i es contrasta amb la llista del cens electoral que ha de votar en cada mesa electoral. Al final del dia, aquestes dades es traslladaran a la Generalitat perquè les pugui processar.

stats