Política 19/09/2017

Dolors Montserrat: "No volem arribar a aplicar l'article 155, però no el demonitzem"

La ministra de Sanitat exigeix a Puigdemont que "torni a la legalitat" i anul·li el referèndum

Ara
2 min
La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, aquest dimecres a Brussel·les.

Barcelona"Com a catalana em sabria molt de greu que la Generalitat forcés el govern d'Espanya a arribar on no vol arribar". La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que el govern del PP "no vol" arribar a aplicar l'article 155 de la Constitució, que preveu la intervenció de l'autonomia, però ha afegit que no s'ha de "demonitzar aquest article, perquè només preveu preservar l'estat d'autonomia". La ministra, que ha començat defensant la intervenció financera de l'economia catalana per part del govern espanyol, ha dit que aquesta actuació és una conseqüència directa del fet que el vicepresident Oriol Junqueras hagi "deixat de complir la llei d'estabilitat pressupostària" perquè, ha dit, ha deixat d'enviar a Madrid la carta on detalla la informació financera de Catalunya. "Si tornen a la llei, el govern d'Espanya no intervindrà les finances catalanes", ha conclòs Montserrat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al·lusions, però, Junqueras ha demanat respondre en directe a aquesta acusació i ha assegurat que el Govern compleix "més que ningú" la llei d'estabilitat pressupostària i que l'any passat Catalunya va representar el 85% de la reducció de dèficit assolida. "La llei no diu enlloc que calgui presentar un informe. Nosaltres som transparents", ha defensat el vicepresident català, que ha assenyalat que el que es demana és "control polític" i que això "no té res a veure amb l'estabilitat pressupostària".

Montserrat, que no ha volgut concretar si la mesura d'intervenir l'economia catalana es va discutir al consell de ministres o no, ha contestat a Junqueras assegurant que "no hi ha dues realitats jurídiques diferents" i reiterant que, dins dels límits del "marc legal", estan disposats a parlar de tot. La ministra ha insistit que el que ha de passar ara és que Junqueras torni a enviar l'informe econòmic perquè l'Estat pugui deixar de controlar les finances catalanes i ha demanat, també, al president Puigdemont "que surti de la il·legalitat i desconvoqui el referèndum".

La ministra també ha avalat totes les actuacions jurídiques i policials que s'estan duent a terme aquests dies per intentar frenar la convocatòria de l'1 d'octubre. Ho ha fet, ha dit, en defensa de "l'estat de dret". Montserrat també ha volgut llançar un missatge de "tranquil·litat" a funcionaris i proveïdors del Govern per dir que "el govern espanyol els pagarà puntualment".

stats