AJUSTOS ALS FUNCIONARIS
Política 22/12/2011

ICV, ERC, SI i C's porten al Consell de Garanties Estatutàries l'ajornament del 20% de la paga extra

El PP consulta a l'Agència Tributària si és legal retenir als treballadors públics l'IRPF d'una paga extra que encara no han cobrat

Acn
3 min

BarcelonaICV-EUiA, ERC, Solidaritat i Ciutadans portaran al Consell de Garanties Estatutàries el decret del Govern sobre el retard en el pagament de fins a un 20% de la paga de Nadal dels treballadors públics. Els quatre grups han acordat recórrer aquest mandat per considerar que van contra els drets dels treballadors garantits per la Constitució i l'Estatut de Catalunya. "Incautació dels sous", "il·legalitat" o "estat d'excepció dels drets laborals" són alguns dels qualificatius utilitzats pels diputats d'aquests partits. El PSC ha assegurat que estudiarà la iniciativa dels altres grups i no descarten sumar-s'hi. De moment, però, han demanat la compareixença del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d'ICV, la portaveu al Parlament, Dolors Camats, ha explicat que el decret "avala una retallada salarial, està carregat d'il·legalitats i és un decret autojustificatiu de la ineficàcia i ineficiència del Govern". L'ecosocialista, a més, ha destacat la "suspensió dels acords i pactes sindicals i la no aplicació dels convenis col·lectius" que aplica el decret. "Això acaba establint una mena d'estat d'excepció dels drets laborals a Catalunya", ha sentenciat Camats, que ha considerat que tot plegat ajunta "prou arguments per portar el decret al Consell de Garanties Estatutàries perquè dictamini la il·legalitat i les flagrants irregularitats que hi veiem".

Solidaritat ha explicat a través del diputat Alfons López Tena que la mesura "incompleix la Constitució i l'Estatut". "No es paga una quantitat compromesa pels pressupostos de la Generalitat, pels contractes i pels convenis col·lectius", ha afirmat Tena. A més, el diputat de SI creu que "la suspensió del conveni col·lectiu no es pot fer segons la Constitució, i menys encara una comunitat autònoma de règim comú". "Com que el Govern governa a l'estil de Bielorrússia, ho fa per la via del decret llei i entra en vigor ahir mateix, sense cap garantia parlamentària", s'ha queixat Tena, que ha demanat que "se'ns digui si un Govern pot apropiar-se de salaris de la gent, incautar-se dels diners de la gent i suspendre els convenis col·lectius".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, també ha estat dur i, en anunciar que també se sumen al recurs al Consell de Garanties Estatutàries, ha qualificat el decret de "barbaritat jurídica" i "d'il·legalitat". Rivera també ha considerat que el Govern ha "incomplert el decret del 97 que obliga a que les pagues extra es paguin al juny i al setembre". "De cap manera és justificable el que s'ha fet", ha retret el líder de C's. Riverta ha carregat contra "una forma d'actuar il·legal i políticament inacceptable" del Govern i ha demanat a la resta de grups i especialment al PP que "no permetin que es consolidi".

ERC també s'ha sumat a la petició per portar el decret del Govern al Consell de Garanties Estatutàries. A més, la portaveu dels republicans, Anna Simó, ha explicat que el seu partit té dubtes sobre la legalitat d'haver aplicat l'IRPF de la paga extra de Nadal en la nòmina de desembre i ha replicat al conseller d'Economia, Andreu Mas- Colell, que no n'hi ha prou en demanar disculpes per no haver comunicat la decisió. En aquest sentit, ha reclamat reunions urgents del Govern amb els sindicats per donar-los respostes i ha demanat la compareixença de la vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega, i del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

Des del PSC, el seu portaveu, Jaume Collboni, ha recordat que dimecres ja van anunciar que ells demanarien la compareixença de Mas-Colell, i així ho han fet, perquè el conseller "doni resposta a un error gravíssim de gestió de la tresoreria que vulnera els drets dels treballadors i que és una veritable confiscació dels salaris dels treballadors públics per fer quadrar els comptes de la Generalitat". Sobre la intenció d'ICV-EUiA, SI, C's i ERC de portar el decret del Govern al Consell de Garanties Estatutàries, ha apuntat que estudiaran qualsevol iniciativa, però de moment aposten per demanar la compareixença. "No ho descartem", ha dit.

El PP porta la retenció a l'Agència Tributària

El PP ha formulat per escrit una consulta a l'Agència Tributària perquè aclareixi si és legal que el Govern retingui l'IRPF de la paga extra quan els treballadors públics encara no l'han cobrada. En declaracions als periodistes, el portaveu popular al Parlament, Enric Millo, ha subratllat que no són els partits qui han de dir si això és legal, sinó l'Agència Tributària, que podria actuar legalment contra la Generalitat si fos el cas. Si així fos, el PP demanarà les responsabilitats polítiques corresponents pel "bunyol" que ha provocat el Govern. D'altra banda, ha considerat que portar el decret al Consell de Garanties Estatutàries és ineficient i no soluciona el problema urgent.

Sobre la iniciativa d'ICV-EUiA, SI, C's i ERC de portar el decret del Govern al Consell de Garanties Estatutàries (el que estableix que els treballadors públics només cobraran el 80% de la paga extra aquest any), Millo ha considerat que aquesta "no és la via", perquè el Consell està per establir si les normes s'adeqüen a l'Estatut i a la Constitució, i les resolucions triguen mesos. "És ineficient totalment", ha opinat.

stats