Política 10/04/2012

Camats, sobre les retallades en educació i sanitat: "On queda la sobirania dels parlaments?"

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA creu que les noves mesures de Rajoy "demostren la inutilitat" de les polítiques "de Madrid, Barcelona i Brussel·les"

Acn
2 min

BarcelonaICV-EUiA ha considerat aquest dimarts que la retallada de 10.000 milions anunciada pel president espanyol, Mariano Rajoy, sobre la sanitat i l'educació és un exemple de que "la ideologia" dels governs de l'Estat, català i dels països europeus no funciona. La portaveu parlamentària dels ecosocialistes, Dolors Camats, ha concretat que "demostra la inutilitat" de les polítiques impulsades "des de Brussel·les, Madrid i Barcelona", que ha emmarcat en el mateix plànol ideològic. Camats, a més, ha volgut preguntat a la líder del PP a Catalunya "en nom de qui" vol negociar amb l'executiu espanyol una proposta de pacte fiscal, perquè, segons ha dit, això suposa saltar-se l'opinió majoritària del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La nova retallada de 10.000 milions anunciada per Rajoy és un exemple més de la inutilitat de les polítiques i la ideologia compartida entre Brussel·les, Madrid i Barcelona". És l'anàlisi que els ecosocialistes han fet després de conèixer les intencions del govern espanyol per a matèries com la salut o l'educació. "Ja ni tenen el suport ni la credibilitat dels mercats. Faria riure si no fos perquè és molt greu", ha assenyalat Camats, que ha afegit que "cada hora que passa les mesures tenen menys efecte positiu i menys credibilitat, però tenen un greu impacte en la vida de les persones de manera injusta".

A més, Dolors Camats ha criticat que aquesta mesura dinamita directament les competències de la Generalitat i atempta contra l'autogovern. "És de nou una decisió totalment antidemocràtica, perquè imposa retallades en competències que li són pròpies a les autonomies. On queda la sobirania dels parlaments?", ha dit la portaveu d'ICV-EUiA, tot qüestionant la manca de respecte institucional que suposa "condicionar" el pressupost en salut o ensenyament de les autonomies "per més que el que s'hagi aprovat a Catalunya a nosaltres no ens agradi".

Camats ha aprofitat també per carregar contra la capacitat de marcar les polítiques que té l'executiu espanyol. "Rajoy pot anar dient que Espanya no està intervinguda, però aquesta decisió demostra que qui marca les polítiques és Brussel·les i els mercats, i per tant sí hi ha una intervenció en la política espanyola". En aquest sentit, ha emplaçat al president espanyol a què comparegui al Congrés per "explicar qui és el límit" i fins on està disposat a arribar dins d'aquesta dinàmica que atribueix al seu govern.

Les negociacions de Camacho pel pacte fiscal

D'altra banda, els ecosocialistes han carregat contra la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, per la seva intenció manifesta de negociar de manera unilateral amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, la seva pròpia proposta de pacte fiscal. "El que hauríem de preguntar-nos és què explica, quin és el model de pacte fiscal que diu que va a negociar i en nom de qui", ha qüestionat Camats, que ha recordat que el Parlament va crear una comissió per estudiar el nou finançament, que hi ha una votació al Ple pendent i que els populars i CiU estan "impedint" que això s'acabi fent. "Hem d'entendre que el que negocia ella és diferent al que el Parlament de forma majoritària defensa", ha dit la portaveu d'ICV-EUiA, que ha insinuat que d'aquesta manera els populars estan saltant-se la voluntat de la cambra catalana.

stats