Política 01/02/2016

Podem i C's es veten l'un a l'altre per arribar a possibles acords amb el PSOE

Domènech i Iglesias no preveuen tampoc abstenir-se en un eventual pacte entre Sánchez i Rivera, que reitera la seva distància amb la formació lila

Dani Sánchez Ugart
4 min
Pablo Iglesias arriba a la reunió del grup parlamentari de Podem al Congrés / EFE

MadridPodem i Ciutadans no estan disposats a formar part d'una mateixa majoria per formar un govern a Espanya. El líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha descartat aquest dimecres un govern de coalició liderat pel PSOE, amb el suport de Podem i Ciutadans, perquè és "una opció inexistent". Tampoc preveu una abstenció de Podem davant un eventual pacte a dos entre els socialistes i la formació taronja. Domènech ha considerat que els socialistes "hauran d'escollir" entre el partit que lidera Albert Rivera, que és "el camí cap a la gran coalició", davant la qual hi haurà Podem i les seves confluències, o "Podem, IU i el suport implícit o explícit de les forces nacionalistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech ha dit això després d'inaugurar la segona ronda de contactes entre el rei i els líders dels partits per estudiar possibles candidats a la investidura. I aquest mateix missatge l'ha transmès minuts després als passadissos del Congrés el líder de Podem, Pablo Iglesias, i posteriorment, des del cantó contrari, Rivera, que també s'ha reunit amb Felip VI abans que el líder de la formació d'esquerres, aquesta tarda.

El PSOE està explorant els possibles acords amb Ciutadans i arrencaran rondes de reunions aquesta mateixa setmana. De fet, un pacte de PSOE i C's –amb suports directes o abstencions de Podem– és la proposta preferida per a la direcció del PSOE, i també per a alguns 'barons' crítics, per evitar necessitar el suport nacionalista. Les aversions creuades entre Podem i C's sembla que fan impossible aquest escenari.

"Posar-se d'acord amb nosaltres a la vegada que es posen d'acord amb Ciutadans no és possible", ha afirmat Iglesias, que ha instat Pedro Sánchez a decidir si vol fer un govern amb "les dretes" o si estudia l'oferta de Podem, explicada en públic per ell mateix fa dues setmanes. El líder de la formació lila li ha tornat a transmetre al rei la seva proposta de govern d'esquerres presidit per Pedro Sánchez, amb la vicepresidència per a ell mateix, tot i que ha lamentat que no ha rebut resposta per part de Sánchez, prop de dues setmanes després de fer l'oferiment.

Iglesias ha afirmat que només hi ha dues opcions viables, des del punt de vista "aritmètic". Aquestes opcions són un pacte entre PP, PSOE i Ciutadans, "amb diferents fórmules" -és a dir, amb l'abstenció d'uns o altres-, o un govern d'esquerres com el que ell defensa que, ha remarcat, "hauria d'iniciar un diàleg amb les forces polítiques catalanes i basques per ser viable".

Sobre el pacte a tres entre les altres formacions majoritàries, Iglesias ha afirmat que seria "una mala notícia", però tot i així ha reclamat que "siguin clars" i que si s'han de posar d'acord "que ho diguin ja", perquè el que no es pot fer és "la quadratura del cercle".

Pel que fa als possibles pactes amb ERC i DL, Iglesias ha defensat el "diàleg", perquè tot i que ha dit no estar "d'acord" amb molts dels plantejaments dels independentistes "no crec que tinguin cua".

"Deixar enrere el tacticisme"

Rivera, per la seva banda, ha urgit els dos grans partits a deixar enrere "el tacticisme" per començar a negociar la formació d'un executiu i no ha amagat la seva voluntat d'entesa amb PSOE i PP: "Creiem que tenim punts en comú per engegar una nova Transició".

Domènech també ha assegurat que els missatges demonitzadors a Podem i les seves confluències "es perdran com llàgrimes en la pluja" quan es vagi imposant la realitat.

També ha recordat que Ciutadans ja ha plantejat que ells i Podem són "opcions antitètiques": "Coincidim en poques coses, però en això coincidim", ha reblat. Per justificar-ho ha citat polítiques defensades per la formació taronja, com la reforma del Codi Penal o la política territorial.

El líder de la confluència afí a Podem ha recordat quins són els punts de diàleg que va plantejar al rei, que inclouen, a més d'un pla de rescat ciutadà i altres mesures socials, "l'aposta pel dret a decidir a Catalunya", que és "l'única opció real de desbloqueig" de la situació. La inclusió del reconeixement al dret a decidir, ha dit, podria desbloquejar el suport o l'abstenció necessaris de les forces independentistes catalanes a aquest futur govern, i "nosaltres tenim la mateixa postura", ha dit. Tot i així, Domènech ha rebutjat establir la celebració d'un referèndum com a "línia vermella" per al suport de la seva formació: "Defensem que aquesta és la millor opció, i de moment encara no ens han plantejat res que ens prengui aquest convenciment".

Sobre el missatge transmès pel rei, Domènech ha afirmat que "al cap de l'estat un hi ha d'anar amb els deures fets, i amb una feina prèvia, i no esperar que el cap de l'estat l'indiqui que té via lliure per fer la feina". Ha considerat, d'altra banda, que els líders del PSOE i del PP "no ho han fet".

Demà passaran per la Zarzuela Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. Els populars ja han deixat clar que tornaran a declinar passar pel debat d'investidura si no recullen els suports necessaris –un supòsit que s'albira impossible–, mentre que els socialistes, que preferirien esperar, han demanat a Rajoy que plegui definitivament abans de passar per la investidura. Si el rei el nomina, però, Sánchez acceptarà l'encàrrec, tot i que jugarà amb els temps per tal de buscar els suports necessaris, després d'haver superat el bloqueig que li imposaven 'els barons'.

stats