POLÍTICA
Política 22/03/2011

Dos escàndols de corrupció sacsegen el Parlament Europeu

Dos eurodiputats han hagut de dimitir després que s'hagi descobert que acceptaven suborns. Fa menys d'un mes, es va descobrir que alguns parlamentaris fitxen per cobrar la dieta i marxen tot seguit

Acn
2 min
La diputada basca Eider Gardiazabal marxa de l'Eurocambra a les 9.56 h. A les 10.20 h, ja era a l'aeroport

BarcelonaDos escàndols de corrupció a l'Eurocambra destapats en poc més d'un mes han fet trontollar novament la política europea. A finals del febrer, el setmanari News of the World va denunciar que, durant les sessions de divendres, alguns parlamentaris van a la seu de l'Eurocambra per fitxar i cobrar, d'aquesta manera, els 300 euros en dietes, tot just abans d'agafar l'avió per tornar a casa. Entre els enxampats per les càmeres, hi havia la socialista basca Eider Gardiazabal. Ara, el conservador austríac Ernst Strasser i el socialista eslovè Zoran Thaler s'han vist forçats a dimitir després que The Sunday Times destapés que van acceptar suborns de 100.000 euros l'any a canvi d'influir en la legislació europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ernst Strasser va arribar a ser ministre de l'Interior a Àustria, mentre que Zoran Thaler va ser ministre d'Afers Exteriors a Eslovènia. Aquest dilluns, tots dos s'han vist esquitxats per una trama corrupta i han dimitit. Segons sembla, haurien acceptat suborns de 100.000 euros a l'any a canvi d'influir en la legislació comunitària. Uns reporters del rotatiu britànic que ha destapat l'escàndol van fer passar-se per integrants d'un lobi i van oferir sumes de diners de fins a 100.000 euros l'any als europarlamentaris a canvi que introduïssin esmenes en informes legislatius de l'Eurocambra. Un tercer diputat, el socialista romanès Adrian Severin, també s'ha vist esquitxat per l'escàndol de corrupció però no ha dimitit. El grup socialista, però, l'ha exclòs i li ha exigit la dimissió.


Fitxar i escapar-se


Ja al mes de febrer, l'euroescèptica britànica Nikki Sinclaire va denunciar que, els divendres, quan hi ha sessió a Estrasburg, molts eurodiputats van a la seu del Parlament tot just abans d'anar a l'aeroport o a l'estació de tren i tornar cap a casa per passar-hi el cap de setmana. Abans, però, s'asseguren de fitxar per tenir dret a cobrar les dietes que els pertoquen. Aquesta tàctica l'haurien emprat els britàncis Robert Sturdy i Peter Skinner, els polonesos Adam Gierek i Jolanta Hibner i la basca Eider Gardiazabal. Segons les imatges de News of the World, Gardiazabal va fitxar a les 9.56 hores i era a l'aeroport a les 10.20 hores. “Molta gent no guanya 300 euros en una setmana, mentre que alguns eurodiputats ho reclamen per un dia en què treballen menys d'una hora. Els contribuents haurien de saber en què es gasten els seus impostos”, denunciava Sinclaire.



Els eurodiputats tenen un sou fix d'uns 7.500 euros bruts, a més de dietes, que tenen un valor d'uns 300 euros en concepte d'allotjament i àpats per cada dia que són a Estrasburg. L'Eurocambra també corre amb les despeses dels parlamentaris en viatges, despeses d'oficina i assistents personals, una xifra que puja per sobre dels 20.000 euros mensuals. A més, tenen a disposició altres partides, com el pressupost específic per a les despeses del grup parlamentari i el de viatges especials.

stats