Política 18/04/2017

Dos a un: el resultat que obligarà Rajoy a dir la veritat sobre Gürtel

El president espanyol segurament declararà des del seu despatx o domicili per videoconferència

i
Ernesto Ekaizer
2 min
A Rajoy li van preguntar per l’última andanada d’Aznar contra la direcció del PP, però només va voler parlar de les crítiques al TSJC i la Fiscalia per la imputació de Mas.

PeriodistaDos a un. Aquest és el resultat del partit que portarà Mariano Rajoy a declarar en qualitat de testimoni en el judici oral del cas Gürtel. Els magistrats han mantingut aquest matí la mateixa posició que van expressar el gener del 2016: Julio de Diego i José Ricardo de Prada es van pronunciar llavors a favor que Rajoy prestés declaració i Ángel Hurtado s'hi va manifestar en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte assolit llavors suposava no admetre la sol·licitud de l'acusació popular Advocats Demòcrates per Europa (Adade) "sense perjudici" de reconsiderar la decisió en funció del desenvolupament del judici oral. En la fase de qüestions prèvies, abans del començament del judici, Adade va tornar a la càrrega, però el tribunal es va mantenir en aquest pacte ja que tot depenia, segons havien acordat els tres magistrats, dels indicis que oferís el judici.

Aquest dilluns, Hurtado va comptar amb el suport de la Fiscalia Anticorrupció. La fiscalia, que ara està dirigida pel fiscal en cap Manuel Moix, va expressar que en el desenvolupament del judici no hi havia elements que fessin variar la posició inicial contrària a la declaració de Rajoy. En la sessió d'aquest dimarts no hi havia Concha Sabadell i ha llegit la posició la fiscal Concha Nicolau.

El juliol del 2016, la Fiscalia Anticorrupció va donar suport a la iniciativa de Luis Bárcenas, que proposava la declaració testifical dels exsecretaris generals del PP Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas i Ángel Acebes per al període 1999-2005. Faltava, doncs, Rajoy, que va ocupar aquesta secretaria entre setembre del 2003 i octubre del 2004.

Hurtado comptava amb el fet que l'Advocacia de l'Estat va considerar innecessària la declaració testifical de Rajoy. Les defenses de Luis Bárcenas i de Rosalía Iglesias també han estimat que Rajoy no aportaria res al judici i que es tractava de muntar un espectacle. Una posició coincident amb la de Jesús Santos, advocat que defensa el PP, responsable civil subsidiari en aquesta causa. Santos ha advertit al tribunal: "La declaració del president del govern [espanyol] seria enormement pertorbadora".

Ja a primera hora del matí ha quedat clar que en el debat inicial de quinze minuts s'havia reproduït la divisió al tribunal. Hurtado ha promès prendre la decisió en un recés. Però en tornar els tres magistrats, sense mirar-se ni dirigir-se més la paraula, Hurtado ha dit que el judici continuaria amb la declaració testifical de Julia López Valladares, treballadora de la Comunitat de Madrid. "Els farem esperar...", ha afegit, en referència a la declaració de Rajoy.

En un nou recés de la declaració de la testimoni, Hurtado ha tornat a assegurar-se la posició de De Diego i De Prada. Tots dos han mantingut la seva posició indestructible: Rajoy ha de declarar. En tornar, Hurtado ha anunciat: "Per majoria, s'accepta la declaració de Mariano Rajoy com a testimoni".

La llei d'enjudiciament criminal, en l'article 702, obliga a tots els testimonis d'un judici a declarar davant del tribunal i respondre les preguntes de les parts, però la mateixa llei, en l'article 731bis dona la possibilitat que ho puguin fer des del seu despatx professional o domicili per vídeo conferència. La possibilitat que declari per escrit està descartada.

Esperanza Aguirre declararà com a testimoni aquest dijous, dia 20, mentre que Álvarez Cascos està citat el 19 de juny i Arenas i Acebes el dia 20.

stats