POLÍTICA
Política 06/02/2013

Duran: "Si jo fos imputat, dimitiria"

El líder d'Unió defensa la presumpció d'innocència del secretari general de CDC, Oriol Pujol, però diu que si fos ell, dimitiria. Insta els partits a acordar un criteri d'actuació davant els casos d'imputació

M.colomer
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida va proposar ahir que els partits consensuïn unes pautes d'actuació contra els corruptes.

Barcelona"Si jo mai sóc imputat, deixaré la meva acta de diputat i la meva responsabilitat política". Torpede de Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'Unió, al secretari general de CDC, Oriol Pujol, per a qui el fiscal ha demanat la imputació. Duran, que ha defensat la presumpció d'innocència per als imputats −"ser imputat no vol dir ser empestat"−, ha deixat entreveure així que Pujol hauria de dimitir si se'n confirma la imputació, si bé també ha situat la decisió en el terreny de la consciència de cadascú.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Catalunya Ràdio, Duran ha considerat, però, que tots els partits han d'acordar un criteri d'actuació davant les imputacions de càrrecs electes, perquè el cert és que, a criteri seu, "constitucionalment si és càrrec electe, no ha de dimitir necessàriament". "Tots plegats hem d'acordar un codi de conducta" davant les imputacions de càrrecs polítics, perquè "el que no pot ser és que quan l'imputat és d'un altre partit, ens hi tirem a la jugular". "Crec que l'imputat és innocent. Pots trencar una vida política i professional si el fas dimitir", ha afegit, si bé ha repetit que si ell fos imputat "dimitiria". I en aquest punt ha defensat que ha actuat correctament i ha estat "a l'altura" en el cas Pallerols.

Imputats fora de les llistes

El líder d'Unió, que ha defensat l'"honradesa" del president del govern espanyol, mariano Rajoy, malgrat que ha considerat insuficients les explicacions que ha donat pel cas Bárcenas, ha opinat que "no s'ha de posar un imputat en una llista", però quan l'imputat ja forma part de les institucions, "és una decisió molt personal". Això sí, ha alertat que comprometre's a fer plegar de la vida política els imputats té el risc de donar als jutges la capacitat de decantar polítics.

"Ridícul" imputar-li la patacada electoral de CiU

Després que la federació de Barcelona de CDC li recriminés que la seva actitud ha perjudicat CiU a les eleccions del 20-N i que Oriol Pujol admetés que el líder d'Unió "no va ajudar" que el missatge de la federació fos nítid, Duran ha recordat que la direcció nacional de Convergència va "rectificar" dilluns. I ha afegit que és "ridícul" pensar que "l'actitud d'una persona" pot perjudicar un partit. Això sí, un cop Unió ja va donar per tancada la crisi amb CDC, ha considerat que no necessàriament Convergència i Unió han d'acabar trencant quan es plantegi la consulta, perquè l'estat propi no és incompatible amb el model de confederació dels democristians.

stats