POLÍTICA
Política 16/01/2011

Duran insta PP i PSOE a acabar amb el cafè per a tothom però sense tocar Catalunya

Acn
2 min

BarcelonaEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha instat aquest diumenge PP i PSOE a acabar amb el cafè per a tothom, però sense tocar les competències de Catalunya. 'A Catalunya que no li toquin ni un pèl en aquest sentit, que no ens toquin les competències', ha advertit en declaracions als periodistes abans de participar en la festa dels Tres Tombs de Sant Andreu. És més, ha afegit que PP i PSOE tenen l'obligació de donar més competències a Catalunya, tal com preveu l'Estatut. Duran ha recordat que la Constitució preveu dos tipus de comunitats amb diferent nivell d'autogovern, però va ser el PSOE qui va decidir que totes les comunitats tinguessin les mateixes competències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran s'ha referit a la intenció del PSOE de portar a terme un procés d'harmonització autonòmic, traient competències que exerceixen les comunitats. Com ja va avançar dissabte el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, Duran ha remarcat que tant els socialistes com el PP es trobaran amb un 'front' a Catalunya en contra de qualsevol maniobra recentralitzadora.

Però pel que fa a l'actual composició de l'Estat amb disset autonomies, Duran sí que ha desitjat que populars i socialistes tinguessin el 'coratge' d'acabar amb el cafè per a tothom, tenint en compte que la Constitució preveu dos tipus de comunitats, unes amb més autogovern i unes altres amb menys.

Duran ha recordat que va ser el PSOE qui va trencar amb aquesta previsió amb Andalusia, el que va permetre que finalment totes les comunitats poguessin a l'inici les mateixes competències.

El portaveu de CiU al Congrés ha remarcat que Catalunya 'no té autonomia perquè ho digui el títol 8 de la Constitució', sinó que existeix aquest títol constitucional precisament perquè 'abans existia Catalunya'. En canvi, hi ha altres comunitats que si existeixen com a tals és pel títol vuitè i perquè Catalunya va demanar autonomia.

'Tant de bo que PP i PSOE tinguessin el coratge de tornar als orígens del debat autonòmic, que era donar un grau d'autonomia a aquelles comunitats que la desitjaven i se sentien amb capacitat d'exercir-la', ha conclòs.

Duran ha aprofitat per reiterar el seu rebuig a l'avantprojecte de Llei d'Igualtat de Tractament i no Discriminació que el govern espanyol portarà al Congrés. El líder democratacristià ha subratllat que 'no és cap mesura progressista', perquè els experts i els assessors de Barack Obama, que tant elogia la ministra Leire Pajín -ha dit-, veuen amb bons ulls l'educació separada per sexes.

A més, ha recordat que CiU va votar a favor de la Llei Orgànica d'Educació pactant-la amb Alfredo Pérez Rubalcaba, i aquesta permetia 'perfectament' el concert per a les escoles que separen per raó de gènere. 'No fer-ho així, com pretén Pajín, és una autèntica discriminació cap als pares, que tenen dret a elegir el model d'educació dels seus fills', ha subratllat.

També ha remarcat que l'educació és competència del Govern de la Generalitat i no de l'Estat. Tot plegat, ha continuat, és una 'maniobra més de la senyora Pajín que, davant de la seva incapacitat, intenta presentar projectes progressistes per intentar atraure l'electorat d'esquerres que el PSOE perd per altres raons'.

stats