DISCURS DEL REI
Política 25/12/2010

CiU s'agafa al discurs del rei per fer una crida a la unitat contra la crisi mentre ICV i ERC li reclamen sensibilitat social

Duran (Unió) critica que Zapatero va "lent" amb els canvis que va suggerir el monarca. Ortiz (ICV) defensa que no es pot demanar el mateix esforç a tothom. Ridao (ERC) assegura que el president espanyol "només escolta amb l'orella dreta"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl discurs de Nadal que va realitzar ahir el Rei Joan Carles ha tingut lectures divergents segons el color polític de qui la fa. El monarca va centrar bona part de la intervenció en la crisi econòmica i en va reclamar unitat i canvis estructurals per superar-la, una posició compartida pels dirigens de CiU. Per contra, ERC i ICV li han respost que aquesta unitat serà difícil si se sustenta amb la política de retallada de drets que caracteritza l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha subscrit la recepta del rei, però ha apofitat per criticar el govern espanyol per trigar tant a implantar les reformes estructurals que va apuntar. Igualment, li ha criticat a Zapatero que no hagi aconseguit la unitat necessària ni hagi tancat "un pacte d'Estat com el que ha reclamat el rei en més d'una ocasió". Igualment, el líder d'Unió ha fet referència a la crisi de valors que va apuntar el discurs d'ahir i "que està també darrera de la crisi econòmica". "Sense tornar als valors de l'esforç, de rebutjar el diner fàcil, de prioritzar el ser abans que el tenir, l'autoritat i la feina ben feta" no se superarà la situació actual, ha assegurat. Per la seva banda, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha subratllat que CiU també "reclamem des de Catalunya unitat per lluitar contra la crisi" i ha tornat a aplaudir la "responsabilitat" del PSC per l'abstenció que ve permetre a Mas ser investit president.

Contràriament, la portaveu d'ICV ha criticat que "no pot ser que el monarca demani esforç a tothom per igual en un context de crisi com l'actual" i ha afegit que "no es pot tenir una sortida col·lectiva de la crisi si es demana el mateix esforç a les persones aturades que perdran les ajudes per part de l'Estat a partir del mes de febrer i a una altra persona que tingui uns ingressos per sobre de 100.000 euros". La dirigent ecosocialista ha afegit una recomanació al monarca: que doni exemple i renunciï "a bona part de la partida pressupostària que tots els espanyols paguen perquè la Casa Reial subsisteixi". En una línia similar, el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, ha assegurat que és "difícil la unitat contra la crisi" amb "un PSOE que primer la nega, després en minimitza les conseqüències i finalment actua al dictat del directori neoliberal europeu liderat per [la cancellera alemanya Angela] Merkel". No és possible tancar acords perquè, segons el líder republicà, Zapatero "només escolta amb l'orella dreta".

stats