Política 23/08/2011

Duran està d'acord amb la reforma constitucional però demana veure'n la lletra petita

El portaveu de CiU, en la seva segona intervenció, ha matisat que el seu grup donarà suport a la reforma constitucional "en funció de la flexibilitat". El PNB s'oposa a la proposta de Zapatero per no "petrificar" unes normes que suprimirien la "flexibilitat" a les administracions

Miquel Codolar
2 min
El líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida / EFE

MadridEl portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat a Zapatero que "no busqui cap contradicció en CiU" i s'ha mostrat favorable a donar suport a la proposta de Zapatero de modificar la Constitució per introduir sostres de despesa i de dèficit per a totes les administracions, que ha recordat que alguns països europeus ja han aprovat. Si bé ha puntualitzat, però, que vol veure la lletra petita amb què s'acaba concretant la norma, ha manifestat que hi està d'acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran ha afegit que les mesures anunciades per Zapatero són "improvisades" i només volen "quadrar les xifres del final d'any". Ha criticat que s'hagin aprovat per reial decret llei i s'ha preguntat si el govern espanyol ha estudiat l'impacte de la reforma de l'impost de societats en l'economia espanyola.

Ha reblat que "vostès fan un joc comptable fruit d'un brainstorming d'estiu sense tenir en compte l'impacte que tindrà en l'economia espanyola". Pel que fa a la inversió farmacèutica, ha dit que el diàleg amb els grups ha millorat la norma tot i que considera que l'executiu no ha valorat la importància de la indústria farmacèutica ni que s'està penalitzant un dels sectors més ben preparats per actuar com a motor d'un nou model productiu.

Sobre el descens de l'IVA per comprar habitatges, ha demanat com es justifica que fa pocs mesos s'incrementés en un punt l'IVA, que ara s'abaixi al 4% i que d'aquí uns mesos es torni al 8%. "Per què ara i no fa uns anys? Per què ara que el parc immobiliari ja és a les mans dels bancs? Per què ara quan no hi ha prous crèdits per comprar habitatges?", s'ha preguntat. També ha reclamat un IVA reduït per a la rehabilitació.

El portaveu convergent s'ha preguntat quants organismes públics ha suprimit el govern espanyol i quantes duplicitats ha arreglat, i ha dit que fer-ho no castigaria les empreses. "Si aquest país necessita una mesura urgent és millorar les dades de l'atur, per això demanem un pla de xoc per a la creació de l'ocupació", ha exposat. També ha reclamat una línia especial de crèdit de l'ICO més flexible.

Per altra banda, el líder del PNB, Josu Erkoreka, s'ha manifestat en contra de la proposta de reforma constitucional per no "petrificar" i treure la "flexibilitat" a les administracions.

El portaveu de CiU, durant la segona intervenció, ha matisat que el seu grup donarà suport a la reforma constitucional "en funció de la flexibilitat" després que el portaveu del Govern, Francesc Homs, s'hi ha oposat frontalment.

stats