ONZE DE SETEMBRE
Política 08/09/2012

Duran certifica el gir d'Unió i serà a la marxa

Josep A. Duran i Lleida se suma a Joana Ortega i també serà a la manifestació independentista de la Diada perquè ell considera que ja no ho és. Anima per carta tots els militants d'Unió a participar-hi.

Marc Toro
2 min
INCOMODITAT SOBIRANISTA  Malgrat les aspiracions independentistes de bona part de la militància de CiU, Josep A. Duran i Lleida sempre ha recelat de l'estat propi.

BARCELONA.Després que Artur Mas assegurés dijous que seria "anímicament" a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre tot i que no hi podia anar "com a president", la confirmació d'assistència a un acte que es preveu massiu de diversos polítics d'Unió que en un primer moment no les tenien totes no ha parat de créixer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer pas el va fer la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que dijous va afirmar que finalment se sumaria a la marxa de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). I ahir, el líder líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, va acabar de consumar el gir del partit anunciant la seva presència a la concentració i animant tots els militants a participar-hi. Duran, que fins ara s'havia mostrat força reticent a l'acte i havia afirmat que no hi anirien ni ell ni cap líder del seu partit i que no compartia el lema Catalunya, nou estat d'Europa , plasmava ahir el seu canvi d'opinió en la carta web Tots a la manifestació . Com Ortega, el líder d'Unió també es referia a les declaracions de certs dirigents del PP com un dels principals motius del seu canvi de posició.

Acte catalanista i prou

En el seu escrit el líder democristià considera que la Diada d'enguany serà una "jornada històrica" i es mostra convençut que "la mobilització del poble català en favor de Catalunya reforçarà el president i el pacte fiscal". D'altra banda, i en contra del que s'afirma des de l'ANC, Duran argumenta que "ja no és la manifestació en pro de la independència", sinó "un acte d'afirmació catalanista" al qual "no cal ni ser catalanista per anar-hi".

Poc després de publicar-se la carta, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Maria Pelegrí (UDC), també va rectificar i va dir que assistiria a la manifestació. En una línia semblant a l'argumentari del líder d'Unió, fonts de la seva conselleria van assegurar que el canvi d'opinió ve motivat per la nova dimensió que ha agafat la Diada, que depassa el lema inicial de la convocatòria explícitament sobiranista que no ha incomodat CDC o ICV. El conseller havia afirmat fa uns dies que no se sentiria "còmode amb algunes pancartes i lemes en contra de les polítiques i l'acció del Govern". Amb la confirmació de Pelegrí, creix fins a vuit el nombre de consellers que han decidit participar a la manifestació.

stats