Política 09/04/2014

Duran proposa una "disposició addicional" que reculli la singularitat de Catalunya a la Constitució

El portaveu de CiU al Congrés s'oposa a una gran reforma constitucional. Llança la idea als passadissos del Congrés l'endemà del debat sobre la consulta a la cambra baixa espanyola

Acn
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida i Alfredo Pérez Rubalcaba, aquest dimarts, al Congrés, abans del debat sobre la consulta / EFE

MadridEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, no és partidari de fer una "gran reforma" de la Constitució espanyola per resoldre el cas català perquè, al seu parer, "si obrim la Carta Magna com un meló es voldran obrir moltes altres coses". "Crec que això seria un error", ha subratllat Duran aquest dimarts, l'endemà del debat sobre la consulta al Congrés, durant el qual el president del grup socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, va proposar aquesta reforma. Per Duran, una reforma general podria ser perjudicial per a Catalunya. És per això que ha proposta d'introduir "una disposició addicional que reconegui Catalunya" com es reconeixen els territoris històrics del País Basc i de Navarra o la singularitat de Canàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel portaveu de CiU al Congrés, el procés català és el "principal problema polític que té Espanya" i ha retret a Mariano Rajoy que no reaccioni perquè, segons ell, "no encaixa amb un estadista ni amb un polític de primera". "Quan hi ha problemes seriosos calen polítics i estadistes de primera", ha sentenciat. Segons Duran "és possible" que el govern espanyol tombi totes les alternatives plantejades des de Catalunya i ha subratllat que "Espanya s'equivocarà" si pensa que el procés es "diluirà" negant-ho tot. "Si et tanquen les portes tants cops sempre hi ha la temptació de sortir per la finestra", ha sentenciat Duran, en referència a una declaració unilateral d'independència.

Josep Antoni Duran i Lleida ha fet aquestes manifestacions als passadissos del Congrés dels Diputats, on ha insistit en la seva oposició a una eventual declaració unilateral d'independència: "No la vull, no la comparteixo i crec que no seria bona". Així mateix, s'ha mostrat esperançat que es produeixin contactes entre el govern de la Generalitat i l'executiu espanyol i ha considerat que en aquest moment "s'ha de triangular" i introduir el partit socialista en el diàleg. "S'ha de reprendre el diàleg amb el govern i introduir els socialistes en aquest diàleg", ha insistit.

Josep Antoni Duran i Lleida ha assegurat que hi ha diversos marcs legals que poden sustentar una consulta i "un d'ells és la l'elaboració d'una llei de consultes que està en tràmit al Parlament de Catalunya". "És per això que Mas té un altre suport institucional i legal per convocar un referèndum els pròxim 9 de novembre", ha afegit. Amb tot, Duran ha insistit en obrir la via de la negociació i ha tornat a demanar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "posi dia i hora per començar negociar", com havia fet Artur Mas des del Parlament una hora abans.

stats