Política 10/12/2015

Duran dubta del referèndum d'Iglesias sobre la independència: "No farà cap pregunta que alteri la Constitució"

El líder democristià diu que Unió donarà suport a una consulta "legal i pactada"

Núria Orriols / Efe
2 min
Duran retreu al PP captar vots inflant l’independentisme

BarcelonaJosep Antoni Duran i Lleida no vol parlar de Pablo Iglesias i Podem. Tampoc de la seva proposta de referèndum binari sobre la independència. "Estem en campanya electoral", ha dit en una roda de premsa al Parc Científic de Barcelona sobre propostes d'Unió en Recerca i Innovació, afegint que "el senyor Iglesias no farà cap pregunta que alteri la Constitució actual". Duran ha afirmat que Podem "no formularà en els termes" que planteja actualment la seva pregunta en el referèndum, però no ha volgut anar més enllà: "No faig la campanya parlant dels altres. No vull parlar més del Pablo Iglesias". A parer seu, preguntar sobre la independència altera el marc constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estic d'acord en conèixer l'opinió dels catalans, però no em puc pronunciar sobre la seva pregunta si no sap ni ell quina serà", ha dit el líder democristià. En tot cas, s'ha compromès a donar suport a Podem si proposa una consulta "legal i pactada" a Catalunya.

Dard a Artur Mas

Posteriorment, en un dinar al Barcelona Tribuna, organitzat pel diari La Vanguardia, l'Associació Espanyola de Directius i la Societat "Amics del País", Duran ha emplaçat al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, a aclarir quin preu està disposat a pagar a la CUP perquè doni suport a la seva investidura. A més, Duran s'ha queixat de la "manca d'informació i lideratge" a Catalunya.

Al mateix dia que Gabriela Serra (CUP) ha augurat un preacord just després del 20-D amb Junts pel Sí, Duran ha reclamat a Mas que digui si està disposat a assumir un "pla social que doni la volta, com un mitjó, a les prioritats pressupostàries" que fins ara ha tingut el Govern, en al·lusió també a les mesures socials que Junts pel Sí ha proposat a l'esquerra alterantiva. "Farem el contrari del que hem fet?", s'ha preguntat el candidat democratacristià, que ha posat en dubte que hi hagi "diners" per donar compliment a les mesures socials que exigeix la CUP.

Propostes en recerca i innovació

Unió ha presentat aquest dijous les propostes de recerca i innovació per a la propera legislatura. "No és cert que són els països rics els que aposten per la ciència, sinó que són els països que inverteixen en recerca i innovació que es fan rics", ha afirmat Duran.

El líder democristià s'ha compromès a triplicar la inversió en recerca i innovació per promoure la ciència, una via per guanyar competitivitat respecte l'entorn europeu. Així, ha assegurat que amb el concert econòmic Catalunya podria invertir molt és en R+D+I i s'ha queixat de les retallades pressupostàries dels darrers governs espanyols en aquests sectors.

Més enllà de les mesures en l'àmbit públic, Duran ha apostat per la transferència del coneixement a l'empresa i l'establiment de clústers científics com a model de futur. També ha promès eliminar les "traves burocràtiques" al sector, estimular la reinversió dels beneficis empresarials en investigació a través de bonificacions fiscals i i línies de crèdit de l'Institut de Crèdit Oficial.

stats