Política 25/05/2012

Duran evita avalar la Hisenda pròpia i nega tenir un pla B

El líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, es va desentendre ahir de la Hisenda pròpia que defensa Artur Mas en cas que fracassi el pacte fiscal. El cap de files democristià nega que ell tingui cap pla B pensat.

Oriol March
2 min

BARCELONA.La Hisenda pròpia unilateral que va plantejar fa unes setmanes el president de la Generalitat, Artur Mas, en cas que el pacte fiscal fracassi no entra als plans de Josep A. Duran i Lleida. En una entrevista a Onda Cero, el cap de files de CiU a Madrid es va desentendre ahir de la iniciativa: "No són declaracions meves [sobre la Hisenda catalana per la via de la pròpia decisió si cal], són paraules del president de la Generalitat", va argumentar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'Unió va negar que, com Mas, ell tingui un pla B en cas que la negociació pel nou model -que es durà a terme al setembre- no arribi a bon port. "Si fracassa, haurem de pensar què fem", es va limitar a assegurar Duran, que va recelar de jugar la carta de la insumbissió fiscal amb l'Estat. "S'ha de saber si ens quedaríem quatre sent insumbisos, si el poble seguiria o no seguiria", va voler remarcar.

Més enllà del seu escepticisme amb la proposta d'Hisenda pròpia unilateral i amb les possibilitats d'èxit d'una hipotètica insubmissió fiscal, Duran va obrir la porta perquè el pacte fiscal es comenci a aplicar un cop passi la tempesta de la crisi econòmica. "No es tracta de repartir ara els diners, sinó de fixar les bases del nou model, però no significa que entri en vigor immediatament avui que hi ha dificultats econòmiques", va considerar el líder d'Unió.

L'entorn de Duran, conscient que les declaracions del cap de files de CiU a Madrid serien interpretades com una posició contrària als postulats de Mas, es va apressar a assegurar que havien estat tretes de context i a indicar que l'única prioritat era el pacte fiscal. La negociació ha entrat en una fase en què cada matís adquireix vital importància, i la sala de màquines de CiU vol evitar contradiccions entre els líders de la federació. "No hi ha cap escletxa", insistia a dir dimarts el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler.

Estratègies divergents

Malgrat això, les paraules de Duran contrasten amb les intencions de la cúpula sobiranista de CDC, que reclama no rebaixar el pacte fiscal abans de dur-lo a Madrid i que veu en la Hisenda catalana el primer pas cap a l'estat propi. És per aquest motiu que recelen del protagonisme del líder d'Unió i de la reunió que va mantenir dimarts amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro.

Un moviment que els dirigents sobiranistes de CDC veuen com una maniobra per aigualir el model amb el pretext de sumar els socialistes a una entesa al Parlament.

stats