CONGRÉS D'UNIÓ
Política 12/05/2012

Duran equipara la independència amb una ficció i reitera que provocaria la ruptura del país

El president del comitè de govern democristià assegura que si CiU s'hagués presentat amb un programa independentista a les eleccions catalanes les hauria perdut

Oriol March
2 min
Duran i Lleida i Vila d'Abadal / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president del comitè de govern d'Unió i candidat a la reelecció, Josep A. Duran i Lleida, ha considerat aquest matí, en el seu informe de gestió, que si CiU s'hagués presentat a les eleccions catalanes amb un programa independentista "hauria perdut". No és una frase aïllada, sinó la punta de l'iceberg d'un discurs que ha servit a Duran per desmarcar-se de CDC, que en l'últim congrés va situar la consecució de l'estat propi com a fita per a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de files de CiU a Madrid, com sempre insisteix en les seves intervencions públiques, ha reiterat que la independència –una possibilitat que ha equiparat amb la ficció– és una opció que "divideix el país". "I Unió mai ha volgut dividir el país, ni ara ni en altres èpoques", ha insistit Duran. Citant Jordi Pujol –a qui ha fet referències també sense citar-lo al llarg del seu discurs, no sempre en to elogiós–, ha considerat que la independència té dos problemes: la seva viabilitat (per part d'Espanya i per part d'Europa) i la "ruptura del país en dues meitats". Un argumentari del qual s'ha valgut per deslegitimar la candidatura independentista de Josep Maria Vila d'Abadal i per mantenir-se en la seva proposta de "sobirania confederal" com a horitzó nacional de Catalunya. "No cal que ens apartem del camí de la confederació", ha raonat.

La resta del discurs ha tingut un clar to econòmic i de repàs de les grans decisions que s'han pres al Congrés dels Diputats en aquests últims anys. Ha carregat contra el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero per la seva tardança a l'hora de prendre decisions.

Duran ha acabat la seva intervenció assegurant que Unió és el partit que més s'assembla a la societat catalana.

stats