Política 28/06/2011

Duran diu que l'encaix entre Catalunya i Espanya està pitjor ara que fa un any

El portaveu de CiU al Congrés demana eleccions anticipades i diu que el proper president estarà "obligat" a pactar les polítiques que es facin al futur

Miquel Codolar
2 min

MadridEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha manifestat que l'encaix de Catalunya i Espanya està pitjor ara que fa un any i lamenta que la sentència del Tribunal Constitucional a l'Estatut "portava més la intenció d'humiliar políticament i històrica Catalunya que impartir justícia i viabilitzar un projecte comú del que ens poguem sentir partíceps". Pel que fa a les institucions de l'Estat, Duran ha dit que la legislatura ha estat "deplorable" perquè el PP i el PSOE no han aconseguit acordar la renovació al Tribunal Constitucional, "incomplint clarament" el mandat de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha manifestat que espera que el PSOE voti a favor de la resolució que CiU presentarà, en motiu de l'adhesió de Croàcia a la UE, per aconseguir que el català sigui oficial a les institucions d'Europa. Ha donat per suposat que els diputats del PSC hi donaran el seu suport i ha demanat "d'una vegada per totes" que el PP "sigui sensible a la llengua catalana com a nervi central de la nostra nació".

Ens trobem en una de les situacions econòmiques més precàries de la democràcia

Pel que fa a la situació econòmica de l'Estat, ha dit que "ens trobem davant una de les situacions més precàries des que vam assolir la democràcia". Ha proposat un reguitzell de mesures perquè "el país necessita un horitzó a mig termini que aquest govern ja no li pot oferir". Per això ha dit que hi ha tres possibilitats, esgotar la legislatura arriscant-se, tancar les reformes més madures i convocar eleccions immediatament o bé pactar el final de la legislatura almenys per fer un pacte per crear ocupació, impulsar mesures de liquiditat i mesures d'estabilitat.

Ha dit que cap altra administració ha plantejat un pla de retallada de la despesa com Catalunya, i ha anunciat que "Catalunya complirà els compromisos" però ha reclamat "que l'Estat també compleixi els seus" inclòs el de "lleialtat institucional". Ha assegurat que Catalunya no viu per sobre de les seves possibilitats i en canvi ha dit que no està segur que a altres autonomies passi el mateix. Ha dit que el pacte fiscal "és simplement una qüestió de justícia".

CiU demana pactes amb el futur president

Duran ha recordat que "en moments determinats" han donat suport a algunes reformes del govern espanyol. Ha dit que "caldrà esperar un nou govern" tot i que ha mostrat la seva "inquietud" per el proper govern espanyol. Ha criticat durament, però, al PP, i per això s'ha mostrat preocupat per el PP perquè és "un partit que admet pocs consensos, en un moment que la societat ens demana als polítics que arribem a acords eficaços".

Ha acabat la seva intervenció indicant que després de 40 anys de franquisme i 30 de democràcia cal acabar amb un "dogmatisme: tot el bo i desitjable havia d'estar tenyit del vermell de l'esquerra i més recentment del verd dels qui no podien ensenyar més el vermell. La resta era carca, retrògrad. Ara hi ha una altra realitat que han deixat veure les urnes" i per això ara es pot defensar "sense impediments, allò amb el que un creu". Ha dit que els temps seran difícils però ha demanat que "el passat és passat, el present és complexe, però al futur estem obligats a pactar".

stats